”Corriere dello Sport”: Bosna je dugo čekala jednu ovakvu priliku

Bh. reprezentativac Edin Džeko je svojim sjajnim partijama izrastao u jednog od najboljih napadača na svijetu s toga i ne čudi zašto privlači pažnju inostranih medija.

Prije nekoliko dana Džeko je obavio zanimljiv intervju za italijansku novinu ”Corriere dello Sport” u kojem je otvoreno i poprilično direktno odgovorio na postavljenja pitanja.

Kompletan intervju u prevodu sa italijanskog na bosanski jezik možete pročitati ispod.

Dobar dan Edine. Zamislite da Vam prilazi ”zubić vila” dok padaju granate u Sarajevu, a Vaša majka sa srcem u grlu se brine što ste otišli vani igrati. Vila Vam kaže, jednog dana ćeš igrati na Mundijalu na Marakani u Riu…

Ja bih odgovorio: ma bježi, pusti me da igram fudbala sa mojim prijateljima, nije vrijeme za bajke.

Ali 15. juna Bosna će se suprostaviti Argentini na svom prvom Svjetskom prvenstvu.

Snovi postoje, zar ne? Povest ću sa sobom sve svoje prijatelje, čak i onih koji to više nisu. Gledajući u prošlost, imao sam dva izbora: misliti da sam bacio godine sreće i radosti, ono što imaju djeca i momci ili misliti na ono što se  dogodilo i učinilio me još jačim. Izabrao sam drugu opciju.

Bosna ima na hiljade problema, da li je ispravno misliti da fudbal može donijeti sreću ljudima na najmanje dvije sedmice?

Fudbal ne može riješiti toliko velike probleme, ali može pomoći ljudima da ne misle na najgore. Bosna je dugo čekala jednu ovakvu priliku. To vam je slika nade koja govori da se snovi nekad ispune. Sport u ovom smislu može učiniti dosta toga. Posebno među mladima.

Kakav dojam ostavlja italijansko prvenstvo za nekoga sa strane?

Kao dječaku meni je referenca bila Serija A. Navijao sam za Milan. Igrali su najbolji igrači. Pravi spektakl. Premier liga nije bilo toliko popularna, imala je puno manje šarma. Sada je sve drugačije. Percepcija italijanske lige je negativna. Previše skandala, stari stadionu, nisu na nivou, nesigurni su. Šteta. Iskreno, to je prolazno, iako moj prijatelj Miralem (Pjanić) stalno govori da mu je dobro u Romi. Usput, je li istina da City dovodi Benatiu?

Zapravo ideja je dovesti u Italiju šampione poput Džeke, ne prodavati. Produžujete li ugovor sa Cityem, ima li nade za Inter, Milan, Romu ili Juve?

City je velika ekipa, osvojili smo Premier ligu, želimo dobar rezultat u Ligi šampiona naredne sezone. Ali uvijek sam mislio da bi bilo lijepo oprobati se u Italiji. Kada tačno ne znam.

Ali ako moramo praviti stadinoe, popravili sportsku kulturu, Džeko će kod nas doći tek sa 50 godina…

Ne vjerujete da se stvari mogu promijeniti? I ja nikada nisam mislio da ću igrati na Marakani.

Mourinho Vas je izabrao za najboljeg igrača Premiershipa 2014.

Svi pričaju o fudbalu, ali ne razumiju svi fudbal. Zadržat ću za sebe Mourinhovo mišljenje.

Ko će biti svjetski prvak?

Četiri su favorita: Brazil, Španija, Argentina i Njemačka.

Bosna?

Bilo bi lijepo proći grupu, a onda…

Italija?

Je li dobro ako se sastanemo u polufinalu?

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close