Čomski: Evropa vas baš i ne želi

Pogodba “Kosovo za Evropu” nije dobra jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kaže Noam Čomski.

(B 92)

“Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno”, kaže Čomski.

Čak i kada bi bila, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

“U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mjere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi”, kaže Čomski.

Noam Čomski, najvažniji politički mislilac u ekskluzivnom razgovoru za novi broj Nedjeljnika navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razumije pritiske pod kojima se nalazi Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

“Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih”, kazao je Čomski za Nedeljnik.

Najveći živi intelektualac, u prvom intervjuu za srpske medije poslije mnogo godina, objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

“Inicijativa Amerike usmjerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Dijelom zbog Evrope, a dijelom zbog Bliskog istoka”, govori Čomski.

Čomski navodi da svijetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

“Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko djelotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku poslije rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osjećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svijet”, kaže Čomski.

Čomski dodaje da je Njemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

“Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je njemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je donio taj ogromni sukob”, navodi Čomski.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

“Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače – posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva”, kaže Čomski.

U velikom intervjuu Nedeljniku, objavljenom na deset strana, profesor čuvenog MIT-a, počasni diplomac 37 univerziteta i autor više od stotinu knjiga, govorio je i ulozi Njemačke u raspadu SFRJ, o Latinskoj Americi poslije smrti Uga Čavesa, Arapskom proljeću, širenju NATO pakta i ocijenio da je američka spoljna politika sa Obamom napravila veliki zaokret – i to na gore, jer je postala brutalnija.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close