CIN slavi 11 godina rada

20. oktobra 2004. godine je počela sa radom redakcija Centra za istraživačko novinarstvo.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva danas slavi svoj 11. rođendan. Ova medijska organizacija je počela sa radom u oktobru 2004. godine uz pomoć USAID-ovog granta, uz tehničku pomoć i podršku Novinarske škole Univerziteta u New Yorku i kompanije Journalism Development Group.

CIN je samostalna i nezavisna organizacija čiji rad prepoznaje šira javnost. CIN-ove tekstove i informacije iz baza podataka preuzimaju drugi mediji, ali i studenti pri izradi naučnih radova.

U proteklih godinu dana CIN je objavio više od 80 tekstova, vijesti i videopriloga u kojima je upozoravao javnost na korupciju i neracionalno trošenje novca poreznih obveznika. Objavljene su baze podataka o javnim nabavkama te o pravima funkcionera da koriste „bijeli hljeb“, kao i specijalizirana platforma o energetskom potencijalu u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Ono što nas posebno veseli jeste što CIN-ovi tekstovi potiču građane, ali i donosioce odluka da mijenjaju stvari nabolje“, kaže Renata Radić-Dragić, glavna i odgovorna urednica CIN-a. „Naši tekstovi su utjecali na podizanje krivičnih prijava, kreiranje zakona, ali i promjenu loše prakse među kojima je ograničeno pravo pristupa podacima.“

CIN je podnio nekoliko tužbi protiv državnih institucija koje su uskratile pravo na pristup podacima. „Protiv četiri institucije smo dobili presudu i tražene podatke“, kaže Mirjana Popović, novinarka koja je sudjelovala u kreiranju svih tužbi protiv institucija. Ona se nada se da će ovo utjecati na institucije da ne skrivaju informacije, ali i na građane koji će više koristiti svoje pravo da saznaju kako se troši njihov novac.

Za CIN radi 20 osoba koje čine: urednici, novinari, administrativno i pomoćno osoblje. U proteklih godinu dana redakcija je nagrađena sa četiri novinarske nagrade, među kojima su: dvije nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH, nagrada Antikorupcijske mreže u BiH za najbolji pisani izvještaj o korupciji te novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama bh. društva te za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

„Rad u CIN-u za mene predstavlja sjajnu priliku koju sam dobila na samom početku karijere. Ovdje mogu uz veliku pomoć iskusnijih kolega da učim o objektivnom i na činjenicama utemeljenom novinarstvu. Sve to mi je vratilo vjeru u ovu profesiju i postojanje profesionalnih standarda u njoj“, kaže jedna od najmlađih članica redakcije Milica Brčkalo.

Rad CIN-a finansijski podržavaju međunarodne institucije i organizacije među kojima su: Fond otvoreno društvo, SIDA, NED, Britanska ambasada, USAID, BTD. Direktorica CIN-a Leila Bičakčić kaže da donatori vide viziju dobrog novinarstva kao sponu između građana i društvenih promjena.

„CIN se kontinuirano razvija u skladu sa zahtjevima tržišta – ono što danas vidimo kao formu istraživačkog teksta, sutra može biti promovirano u multimedijalnom obliku: videu, grafikama, vizualnim elementima i sl. – a sve sa ciljem da građanima osiguramo jednostavan pristup i jasan prikaz situacije u oblastima kojima se bavimo“, kaže Bičakčić. Prema njezinom mišljenju, CIN je lider u istraživačkom novinarstvu u BiH i na toj poziciji treba i da ostane.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close