Upoznajte novi brend CIA-e u Siriji -“Umjereni pobunjenici” su sada “Sirijske demokratske snage”

Na Zapadu su u medijima stvorene nove “Sirijske demokratske snage”, koje će se, kako se piše, svom žestinom obrušiti na islamističko uporište Raqqa i do temelja poraziti teroriste “Islamske države”. Da, možda bi i bilo moguće, ali kada bi mogli mobilizirati Batu Živojinovića i pokojnog Borisa Dvornika, pa da, kao u partizanskim filmovima, zajedno s njima na čelu, trčeći s teškim puškomitraljezima po planinama i pustinjama u nekoliko dana okončaju sirijski sukob i za sobom ostave nepregledna polja mrtvih terorista.

(altermainstreaminfo.com.hr)

No, zapadna propagandna mašinerija ne posustaje. CIA je preimenovala svoju “vojsku umjerenjaka”, koja nekad zvala “Slobodna sirijska vojska”, u novu široku koaliciju koja će se će zvati “Sirijske demokratske snage”.

“Sirijske demokratske snage” same sebe nazivaju “ujedinjenom nacionalnom vojskom s ciljem uspostave nove demokratske Sirije”. Kako prenosi Reuters, članovi koalicije su Kurdi, Arapi i asirski kršćani, a skupinu bi trebale predvoditi kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG). No, tu postoji mali problem –Turska.

SAD i dalje tvrde da će “Sirijske demokratske snage” opskrbljivati oružjem, te da će im pružati podršku iz zraka, iako time jasno krši međunarodno pravo, jer provodi zračne udare u zemlji koja ih nije tražila.

No, kako god bilo, Turska, Saudijska Arabija i SAD će svejedno pomagati pojedine postrojbe ove koalicije oružjem i drugim potrepštinama.

Međutim, ako izuzmemo Kurde i asirske kršćane, koji su se pokazali kao izuzetno pouzdani saveznici sirijskoj vojsci u nedavnim borbama protiv “Islamske države” u Hasaki,  ostale skupine, kao na primjer Jaysh al-Thuwar i Jaysh Al-Sanadeed, nisu vrijedne spomena, jednako kao i toliko razvikana islamistička brigada Vulkan Eufrata, za koju se ne zna ni koliko točno boraca ima.

No, upoznajte najnovije “Sirijske demokratske snage” koje, naravno, ubrajajući sirijske Kurde (50 000) i kršćane (1500), broje i do 60 000 boraca. Što se samih Kurda tiče, oni su, kako prenosi YPG Rojava.com, na zajedničkom sastanku svih zapovjednika su oni načelno pristali na suradnju, ali samo u borbi protiv terorizma, nakon koje treba uslijediti demokratizacija zemlje. Međutim, o zajedničkim operacijama na terenu nema još nikakvih vijesti. Naime, u trenutku kada ruske, sirijske i druge snage vode žestoku kampanju u borbi protiv svih terorističkih skupina u Siriji, sirijski Kurdi s oprezom gledaju na ovaj posljednji očajnički pokušaj Washingtona i Ankare da ostvare svoje ciljeve u Siriji. S punim pravom, naravno.

Opširnije: Posljednja očajnička prljava igra Ankare i Washingtona na štetu sirijskih Kurda i Sirije

FOTO – Postrojbe koje navodno čine “Sirijske demokratske snage”:

FOTO – Sastanak zapovjednika svih skupina novih sirijskih snaga:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close