Cijene osnovnih životnih namirnica niže i do 10 posto!

Blagi pad cijena građani bi uskoro mogli zabilježiti pri kupovini potrošačke korpe koju čine osnovne životne namirnice. Tako će se ulje, šećer i brašno na policama širom BiH naći po nižoj cijeni i do 10 posto.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, naglasila je da je to jedini način da trgovci održe promet i prodaju roba i da odgovore na stanje u kojem se trenutno nalaze bh. potrošači.

– Nadam se da je silazna cijena odraz interesa da se uspostavi stabilizacija na tržištu i time potrošači navedu na veće kupovine, čime bi se aktivirala i proizvodnja i trgovina u narednom periodu – smatra Bulić.
Ona je istakla da su za potrošače i proizvođače male zarade i siguran promet bolji nego visoke zarade i jedan opći zastoj i kolaps.

– Sada, kada su ljudi na rubu egzistencije, proizvođači i trgovci, da bi održali postojeći biznis, moraju stesati svoje apetite za zaradom i formirati normalne i prihvatljive cijene – napomenula je Bulić.

Iako je trend poskupljenja puno veći od pojeftinjenja, niže cijene ovih namirnica veliko su olakšanje za građane, smatra Bulić.

– Cijene nekih proizvoda koje smo ranije imali zaista su bile neopravdano visoke. Proizvođači i trgovci su nakon povećanja cijene nastojali zadržati što duže, ne snižavati ih. Zbog toga svaku silaznu putanju cijena građani pozdravljaju – kaže Bulić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close