4 nova načina da upotrijebite kore od jabuka

Dobre su, zdrave, ukusne. Kada jedemo jabuke, na žalost, većina nas ih guli i baca kore, iako su one, ukoliko su jabuke domaće, najzdravije…

Napravite žele

Jabuke su pune anitoksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke popršćete sa malo vode, šećera i cimeta. Poredajte ih na tepsiju, na koju ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 150C dok ne postanu hrskave. (Povremeno ih okrenite)

Očisitite posuđe

Aluminijumske posude kore od jabuka lako čiste, jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuhajte šaku kora od jabuka i ostavite da krčkaju u posudi koju želite da očistite 20-30 minuta. Prljavština bi trebala da nestane (da se podigne).

Skuhajte čaj

Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, 3 do 4 šolje vode, pola kašičice cimeta, 1 kašika meda i 1 kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuhajte 15-tak minuta. Procijedite, dodajte med i imate savršeno zdravi napitak.

Osvježite vazduh

Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Kuhajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da se isparava dok se miris širi kućom.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close