Cijena nafte pala uslijed rasta zaliha u SAD-u prošle nedjelje

Cijene sirove nafte su u petak na azijskom tržištu pale ispod 96 dolara za barel, nakon što je najnoviji izvještaj pokazao rast zaliha tog energenta u Sjedinjenim Američkim Državama.
Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na newyorškoj robnoj berzi potonula za 15 centi, na 95,80 dolara za barel, pošto je u četvrtak navečer na zaključenju berze u New Yorku zabilježila rast od 72 centa, na 95,95 dolara za barel, prenosi AP. U Londonu je evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, oslabila 24 centa, na 113,04 dolara za barel.
Optimizam u pogledu oporavka američke i kineske ekonomije nedavno je podstakao rast cijena. Američko tržište nekretnina i rada je zabilježilo pobošanje, dok je prerađivačka proizvodnja u Kini takođe ostvarila zamah. Međutim, Michael Huson iz komapnije CMC Markets smatra da bi “cijene mogle nastaviti s padom” ukoliko dođe do daljeg rasta zaliha nafte.
Prema podacima američke Administracije za energetske informacije, američke zalihe nafte su prošle nedjelje porasle za 2,8 miliona barela, premašivši očekivanja analitičara. Time su ukupne zalihe nafte porasle na 363,1 miliona barela, što je porast od 8,5 posto u odnosu na isti period 2012. godine.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close