CERIĆ U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: DIGNITE GLAS PROTIV NUKLEARNOG NAORUŽANJA

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 CERIĆ U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU:

DIGNITE GLAS PROTIV NUKLEARNOG NAORUŽANJA

 

Nakon što je prethodnih nekoliko dana učestvovao u dvije međunarodne konferencije o uništenju i zabrani nuklearnog naoružanja, dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, u Beču se u utorak, u Parlamentu Austrije, obratio parlamentarcima dvadesetek zemalja, te apelirao da u svojim zemljama iniciraju donošenje zakona o zabrani nuklearnog oružja.

 

„Poštovani parlamentarci, vi ste ti koji imate privilegiju da glasom svoje savjesti glasate u zakonodavnim tijelima vaše zemlje o potpunom ukidanju nuklearnog oružja i tako čovječanstvo oslobodite od straha. Čovječanstvo čeka da čuje vašu riječ o našem opstanku ili nestaku, jer doista, pitanje nuklearnog oružja nije stvar ničije svemoći, već pitanje svačije nemoći da se spasi od uništenja“, rekao je dr. Cerić, obraćajući se kao moderator organizacije Religije za mir (RfP) parlamentarcima iz Austrije, Bangladeša, Brazila, Gane, Irana, Jordana, Kanade, Kazahstana, Malezije, Malte, Meksika, Nigerije, Portugala, Švedske, Velike Britanije…

 

„Čovjek ima slobodnu volju da izabere pogrešan put, ali nema pravo da u tome bude uspješan. Jedini put uspjeha svih nas je moral koji nas obavezuje na odgovornost za sudbinu naše djece“, dodao je dr. Cerić, te naglasio:

 

„Kad god budete u prilici da glasate u svojim parlamentima o nukleranim pitanjima, neka su vam na pameti vaša unučad, kao što su meni na pameti moji unuci za koje se molim uzvišenom Bogu da ne dožive ono što sam ja preživio u Sarajevu krajem prošlog stoljeća. Molim da se krik NIKAD VIŠE ne dogodi nikome!“.

 

Dr. Cerić je danas, kao jedan o moderatora, također prisustvovao redovnom sastanku Izvršnog odbora Europskog vijeća vjerskih lidera, pod predsjedanjem dr. Thomasa Wipfa, predsjednika Zajednice protestantskih crkava Europe.

 

Vijeće, čiji su članovi i Nedžad Grabus, muftija ljubljanski i Senaid Kobilica, glavni imam u Norveškoj, raspravljalo o nastavku međureligijskog dijaloga u Europi i svijetu, posebno o planovima daljnjeg razvoja tog dijaloga u 2015. godini.

 

Proteklih godina Sarajevo je dva puta bilo domaćinom konferencija Europskog vijeća vjerskih lidera.

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close