Nedžad Ibrahimović predsjednik PEN Centra BiH: Frljića napadaju jer otkriva fašizam u njegovoj kristalnoj i rasnoj čistoći

Povodom vandalskog čina uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u Rijeci  gdje su grafitma i natpisima ispisani ustaški simbol ”U” i križevi te gdje je ispisano ime i prezime riječkog intendanta Olivera Frljića, reagirao je predsjednik Bosanskohercegovačkog Pen centra – prof. dr. Nedžad Ibrahimović  koji u izjavi za  Tačno.net  kaže:

“Oliver Frljić i postoji zato što postoji svijet protiv koga se bori njegov duh! To je teatar koji se događa ovdje, i nama, i, tek sada, ona nekadašnja, u sarajevskim medijima popularna i isprazna floskula o «događanju teatra» dobija svoj puni smisao. I ti grafiti, i pobune konzervativaca svih vrsta i geneoloških stabala, dio su «teatra Oliver Frljić». On ih, prosto, istjera na čistac i tamo gdje smo, zavedeni umrtvljenim našim obrazovnim sustavima, pomislili da to što gradimo, i to čemu podučavamo generacije naše djece, nije ništa drugo nego tek standardni svijet općeobrazovnih procedura, Frljić otkrije i raskopa duboko usađene korijene i izdanke elementarnoga fašizma u svoj njegovoj kristalnoj i rasnoj čistoti. Da nema fašizma u Hrvatskoj, u BiH, u Srbiji, na Balkanu, i Evropi, ne bi bilo potrebe ni za Frljićem, niti za našim sablažnjavanjima ispisanim grafitima. Oliver Frljić je naš lakmus papir, toliko koliko ga uronite u jednu sredinu, u ovom slučaju u riječku, nekada u beogradsku, ili prije, u sarajevsku, toliko istisnete kiseline vašega osobnog i kolektivnog rasizma, ksenofobije  – elementarnoga zla. A nije li to i jedan od ciljeva umjetnosti, makar ovdje i danas?!”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close