Čelična volja: Teško ranjeni dječak danas vrhunski sportista!

Kada je kao petogodišnji dječak teško ranjen u agresiji na BiH, i ostao 60 postotni invalid, Adnan Kešmer nije ni sanjao da će jednog dana nositi dres reprezentacije BiH i biti među najboljim sportistima Evrope.

Danas je Kešmer jedan od najboljih igrača trofejne reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, i najbolji libero u Evropi. Sport je ovom mladiću otvorio vrata životu koji su mu, još kao dječaku, zločinci htjeli uzeti.

Kešmer kaže da je 2005. godine počeo trenirati sjedeću odbojku, a u reprezentaciju je ušao 2010. godine i te godine bio na Svjetskom prvenstvu u Oklahomi.

– Na nagovor komšije Mehmeda Čolića koji se bavio sjedećom odbojkom i prije rata, počeo sam trenirati. Dugo me je nagovarao, ali je jednom stao s autom, uveo me unutra i odveo me na trening. Sad se samo nadam da ću se još dugo moći baviti ovim sportom – priča Kešmer.

Pored roditelja koji su mu najveći oslonac bili i ostali nakon teškog ranjavanja, Kešmer ističe da je  i tokom školovanja imao podršku kolega. Nikad nije naišao na predrasude, te je pozvao mlade ljude sa invaliditetom da se ne predaju, jer nada postoji.

– Pozivam mlade ljude da dođu, da naprave neku promjenu, da vide da nije sve crno. Ima tu i krivice roditelja, ne znaju na pravi način uputiti djecu. U BiH ima 30 klubova sjedeće odbojke. Tri lige po 10 klubova, to nije mala stvar. Ne vidim razlog zašto bi djeca kod kuće sjedila, ne mora to biti sjedeća odbojka, može biti bilo koji drugi sport. Nema razlike između invalida i normalnog čovjeka – govori on.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je brojne medalje za prva, druga, treća mjesta. Adnan kaže da mu je najljepši osjećaj bio kada su osvojili zlato na Paraolimpijadi u Londonu 2012. godine.

– Osvojili smo zlato ispred Irana koji ima daleko bolje uslove od nas. Ali, valjda je bosanski inat proradio i pobijedili smo. Osjećaj je neopisiv, to treba doživjeti. Dotakli ste vrh svijeta u sportu i nemam riječi za to – navodi Adnan. Prošle godine na Evropskom prvenstvu po 8. put osvojili su zlatnu medalju.

– Proglašen sam najboljim liberom Evrope, među šest najboljih igrača – govori Adnan.

Ove godine, reprezentaciju čeka Svjetsko prvenstvo u Poljskoj. Tradicionalno već, pripreme počinju u maju u Fojnici.

– Moramo vratiti zlato koje smo izgubili 2010. godine  – kroz osmijeh poručuje Adnan.

www.magazinplus.eu – Novinska agencija Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close