Kultura življenjaLifestyle

Čarobno mjesto do kojeg možete pješke samo za vrijeme oseke

Na vrhu planine nalazi se samostan Svetog Mišela i srednjovjekovni burg izgrađen oko njega. Do samostana vodi 900 stepenica. U burgu živi manje od 50 stanovnika, a godišnje ga obiđe 3 miliona turista…

Jedna od prvih građevina stavljenih na popis UNESCO Svjetske baštine je Planina svetog Mišela u Francuskoj, još 1979. Osim po svojoj ljepoti, ovo je mjesto specifično po još nečemu. Ovdje se mogu primijetiti najveće razlike u razini mora tokom plime i oseke, a dostižu čak 15 metara.

Iako zanimljiv fenomen, vrlo je opasan za posjetioce. Naime, ako se nađete na putu prema planini za vrijeme oseke, pijesak je mokar te možete potonuti u njega kao u živo blato, a s plimom, koja brzo nailazi, možete se i utopiti.  

Zbog ekstremnih plima i oseka, more se zna povuči i 15 kilometara, u proljetnim mjesecima, pa je ova planina na kopnu, dok za vrijeme visoke plime, se pretvara u ostrvo okruženo morem. 

st-misel-plima

Na vrhu planine nalazi se samostan Svetog Mišela i srednjovjekovni burg izgrađen oko njega. Do samostana vodi 900 stepenica. U burgu živi manje od 50 stanovnika, a godišnje ga obiđe 3 miliona turista.

Victor Hugo rekao je da je Mont Saint Michel za Francusku ono što su piramide za Egipat.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close