Kolumne

Čak 15 škola, vrtića i fakulteta u BiH povezani s teroristima?!

Jučer se navršilo mjesec dana od samoubojstva 14-godišnjeg Mahira Rakovca u Sarajevu, a istraga o tome još traje

 

Izvor: Dnevni list/Autor: M.Osmović
Njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenovićsvakodnevno tvrde da je dječak otišao u smrt zbog onoga što je doživljavao u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži, čak i silovanja oklagijom. Škola je u sklopu turskog lanca obrazovnih ustanova Bosna Sema. Sve one su u privatnom vlasništvu i uz odobrenje federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti osnovane su i počele su raditi 1998. godine.
Prema ugovoru o osnivanju Bosna Sema obrazovnih institucija, definirano je da osnivač može uspostaviti predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakultete i univerzitete. Trenutno Bosna Sema ima 15 obrazovnih ustanova i sve su na području Federacije.
U Sarajevu ima dva koledža, jednu osnovnu, jednu  srednju školu i Univerzitet Burch na kojem studiraju studenti iz 25 država, a u Mostaru jednu osnovnu školu. U Zenici ima osnovnu i srednju školu i predškolsku ustanovu, u Bihaću koledž, osnovnu školu i predškolsku ustanovu, a u Tuzli osnovnu i srednju školu i obdanište. U Sarajevu je formiran u nogometni klub Bosna Sema.
Što se i zaista događa u svim ovim obrazovnim ustanovama, odgovorit će rezultati istrage koju vodi Županijsko tužiteljstvo Sarajevo. Do tada i sada kolaju raznorazne priče, gotovo pa svakodnevno se javljaju roditelji i bivši učenici sa svojim zaprepašćujućim ispovijestima i nema dvojbe da je puno toga mutnog.
Na priče je reagiralo i Veleposlanstvo Turske u BiH – priopćili su da država Turska nema nikakve veze sa obrazovnim institucijama Sema Bosna i pozvala građane da budu oprezni.
Ko i zaista stoji iza Bosna Seme službeno nikad nije priopćeno, a zanimljiva je jučerašnja ispovijest djevojke koja je završila Tursko – bosanski koledž u Sarajevu i diplomirala na Burch univerzitetu.
Ona, pored ostalog, kaže da su „najčudniji za ove institucije sohbeti (predavanja) na kojima se okupe učenici i able (nadzornice u internatima) i na kojim se čitaju knjige Fethullaha Gulena i razgovara o njegovom liku i djelu, a organiziraju se i natjecanja među đacima o tome ko najviše zna o njemu“. Kaže da joj sve to liči na nekakvu sektu i da njegove knjige đaci i studenti obavezno moraju kupiti.
U Turskoj su u toku sudski procesi protiv grupe sa kojom su ideološki povezani i upravitelji ovih škola pod optužbom da je grupa osnovala oružanu terorističku organizaciju – priopćilo je Veleposlanstvo Turske u BiH.
U Istanbulu je prije devet dana počelo suđenje Fethullahu Gulenu i grupi od 67 njegovih  sljedbenika, a tužiteljstvo Turske zatražilo je da svi budu osuđeni na doživotnu robiju. Tko je Gulen?
Ovaj vjerski službenik bio je imam u Izmiru do 1981. godine kada je umirovljen, potom je osnovao pokret pod imenom Hizmet koji navodno ima oko tri miliona pristalica u Turskoj, Americi i ostatku svijeta. Osam godina kasnije otišao je u SAD s objašnjenjem da ide na liječenje da bi kasnije priopćio da je u „samonametnutom azilu“. Živi u vili u gradiću Saylosburgu u Pensilvaniji odakle upravlja pravim carstvom – lancem obrazovnih institucija, poslovnih, financijskih i medijskih korporacija u Turskoj i još pedesetak država. U nekoliko zemalja njegove škole su zatvorene i zabranjeno mu  je djelovanje.
Dok je bio u Turskoj, tijesno je surađivao s aktualnim predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom da bi ubrzo postali ljuti i zakleti neprijatelji. U Turskoj je 2000. godine osuđen za pokušaj rušenja ustavnog poretka te zemlje i stvaranje islamske države, ali je presuda oborena najviše zahvaljujući Erdoganu. Prije deset godina trebao je biti protjeran iz SAD-a, ali je to spriječeno, kako se tvrdi, njegovim vezama s moćnim ljudima iz CIA-e.
Za Gulena se tvrdi da uopće nije disident nego vođa vjerskog pokreta, a Turska vlada priopćila je ovog mjeseca da je on vodio paralelnu državu i da je njegov pokret Hizmet teroristička organizacija. Gulen raspolaže ogromnim osobnim bogatstvom.
U ovom trenutku niko se ne usuđuje prognozirati što će biti sa obrazovnim institucijama Bosna Sema u BiH. U vlasništvu te firme su brojne skupe nekretnine i navodno nekoliko stotina stanova u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i Zenici. U jučerašnjoj ispovijesti djevojke iz Sarajeva stoji da su profesori u tim školama i na fakultetima zaposleni „u parovima“ i da neoženjene i neudate nastavnike, a svi su sljedbenici Hizmeta, spajaju i vjenčavaju njihovi šefovi.
Elmedin Konaković, premijer Sarajevske županije, priopćio je da će prave informacije dati istraga i najavio je mogućnost zatvaranja Međunarodne osnovne škole Bosna Sema na Ilidži ukoliko se priče pokažu tačnim.
A ukoliko bude zatvorena ta i ostale škole Bosna Sema, nejasno je što će biti sa stotinama učenika čiji roditelji plaćaju skupu školarinu – navodno godišnje oko 6.000 maraka. Inače, iz Bosna Seme su odbacili sve optužbe, a iz Tužiteljstva Županije Sarajevo jučer su kratko kazali da zbog interesa istrage još ne mogu davati nikakve informacije.
Treba dodati da su svjedočanstva i diplome obrazovnih institucija Bosna Sema priznate, a prema onome što se priča oni koji završe koledže i fakultete brzo dobiju posao, navodno najlakše u institucijama vlasti.

 

Prije dvije godine tadašnji federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplanjavno je upozorio da Gulenov pokret Hizmet masovno preko svojih škola vrbuje djecu u BiH.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close