Broj prvačića u FBiH stagnira, u RS-u ohrabrujući podaci

Prema dosad prikupljenim podacima, u Federaciji BiH nije zabilježeno smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u odnosu na prethodnu školsku godinu, ali je evidentno smanjenje ukoliko posmatramo upis učenika u prvi razred osnovne škole u petogodišnjem periodu, potvrdili su za Klix.ba u Ministarstvu obrazovanja FBiH.
Kako još uvijek nije završen augustovski rok za upis u prvi razred osnovne škole, U Ministarstvu imaju podatke o upisu učenika u prvi razred osnovnih škola koji se temelje na upisu provedenom u aprilskom roku. Prema tim podacima, u Mostaru će u narednoj školskoj godini biti 968 prvačića, u Bihaću 444, u četiri gradske općine u Sarajevu 2.423 (očekuje se da će u augustu biti upisano još oko 10 posto prvačića od ovog broja), te u Tuzli 951.

“Kako još nisu završeni upisni rokovi za 2014/2015. godinu, a prema preliminarnim podacima nije zabilježeno smanjenje broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole u odnosu na prethodnu školsku godinu, procjenjujemo da će u osnovnim školama biti oko 200.000, a u srednjim 100.000 učenika. Podsjećamo da je, prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o upisu učenika u školskoj 2013/14. godini, ukupan broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH bio 198.840, a ukupan broj učenika srednjih škola u FBiH 106.056”, navode iz Ministarstva.

Odgođena nastava u HNK

Kada je riječ o početku školske godine, on će biti odgođen za 8. septembra u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na osnovu odluke Vlade tog kantona.

“U ostalim kantonima nastava u osnovnim i srednjim školama zvanično počinje u ponedjeljak, 1. septembra 2014. godine. Izuzetak je Zapadnohercegovački kanton u kojem će nastava za učenike prvog razreda osnovne škole, a prema odluci Vlade ZHK, za razliku od njihovih vršnjaka u ostatku BiH, krenuti u drugom polugodištu”, dodaju naši sagovornici.

Kada su u pitanju kantoni koji su bili pogođeni poplavama, u tri kantona je došlo do izvjesnih izmjena koje se odnose na odvijanje nastavnog procesa.

Posavski kanton

U Odžaku nastava počinje 1. septembra, ali učenici iz područnih škola Prud, Zorice i Vojskova nastavu će pohađati u drugim školama. U Domaljevacu nastava počinje 01.09.2014. godine, ali će biti organizirana u drugoj smjeni.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Orašju neće početi do daljnjeg. Odluka o početku nastave donijet će se naknadno nakon sastanka s investitorima, koji u saradnji sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja realiziraju projekte sanacije školskih objekata.

Tuzlanski kanton

U Tuzlanskom kantonu nastava će početi u ponedjeljak, 1.septembra, za sve učenike osnovne i srednje škole. Učenici iz škola u kojima se zbog štete uzrokovane poplavama i klizištima neće moći izvoditi nastava, nastavu će pohađati u drugim obližnjim školama.

Zeničko-dobojski kanton

U Zeničko-dobojskom kantonu zvanični početak školske godine je 1.septembar, osim u poplavama pogođenim područjima. Odluku o datumu početka nastave u područjima koja su bila pogođena poplavama će donijeti Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Izvjesno je da nastava neće početi u Maglaju i područnim školama u Nemili.

Republika Srpska

Prema podacima iz jula ove godine, u prve razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj bilo je upisano 10.336 učenika, a očekuje se da ovaj broj bude veći do početka nastave.

Iz resornog ministarstva tvrde da ova brojka ohrabruje, s obzirom da je posljednjih godina bilježeno smanjenje broja upisanih prvačića u RS.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po općinama, najviše upisanih je u Banjoj Luci – 1.921, zatim Bijeljini – 961 i Doboju – 623. Najmanje učenika upisano je u Jezeru i Petrovcu, po desetak prvačića.

U školskoj 2014/2015. godini u RS-u, prema podacima iz jula, nije bilo upisanih učenika u 41 područnom odjeljenju. U 77 područnih odjeljenja upisan je po jedan učenik, te u isto toliko po dva učenika. U 366 područnih odjeljenja upisano je do pet učenika.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close