Zašto je ljudima draža tuđa nesreća, negoli vlastiti uspjeh? Težak poraz za još veću ljubav

Nije sramota izgubiti od boljeg protivnika. Istina, poraz Sarajeva od Borussije Moenchengladbach rezultatom 7:0 težak je udarac za bh. fudbal, ali i veliki podsjetnik na alarmantno stanje u našem sportu.

Međutim, iako su mnogi mediji u Bosni i Hercegovini osuli drvlje i kamenje po bordo ekipi, moramo biti objektivni i priznati kako je naš predstavnik napravio veliki iskorak na evropskoj sceni i prethodno u dva navrata uzeo skalp favorizovanim protivnicima iz Norveške i Grčke.

Borussia se na kraju pokazala kao krupan zalogaj i bordo san o finalnom iskoraku i plasmanu u grupnu fazu jednog evropskog takmičenja morao je biti okončan. Ostaje žal zbog katastrofalnog rezultata, koji su, nažalost, mnoge ‘patriote’ dočekale sa oduševljenjem. Još jednom smo se uvjerili da je naš mentalitet takav da nam je draži tuđi neuspjeh, negoli vlastiti uspjeh.

Lako je biti general nakon bitke ili stručni komentator iz fotelje svoga doma, ali onaj ko se nije svojim očima uvjerio u sve ono čime bundesligaška ekipa raspolaže, teško da je kompetentan da govori. Naravno da se na kraju konačni rezultat jedino pamti, ali Sarajevo je nezasluženo našlo svoje mjesto u crnoj rubrici rezultata bh. ekipa u takmičenjima na Starom kontinentu. Priznala su to oba trenera na press konferenciji nakon utakmice i svaki objektivan gledalac istaći će kako je naš predstavnik većinu vremena odlično parirao favorizovanom protivniku, te čak u navrate u ovom dvomeču bio bolji akter na zelenom terenu. Borussia je na našem najvećem stadionu ostvarila pobjedu iako je bila podređena bordo timu. U drugom meču pogađali su odakle su htjeli, te su jednostavno imali više sreće. Naravno da našem protivniku priznajemo zasluženu pobjedu, ali isto tako svjesni smo i da im se sve otvorilo, a ekipa koja igra na takvom nivou koristi svaku pogrešku i priliku koja joj se ponudi.

Sarajevo je platilo danak neiskustvu, ali ovo će bordo momcima biti vrijedna lekcija za buduće izazove. Naša ekipa uvidjela je da je pred njom još dosta posla i mukotrpnog rada na svim nivoima, a svakako da je Sarajevo na pravom putu i ukoliko ostane na njemu neminovno je da će stvari uroditi plodom i dati rezultate.

Da FK Sarajevo nije osramoćen pokazali su i najvatreniji navijači ovog kluba, koji su i nakon visokog poraza aplauzom i pjesmom dočekali svoje ljubimce. Lijepo je bilo vidjeti takvu scenu za razliku od zvižduka i pogrdnih riječi, koje sigurno ne bi izostali da igrači nisu ostavili srce na terenu i s ponosom nosili dres sa grbom svetog kluba.

Ovu priču moramo zaključiti neoborivom činjenicom da je Sarajevo u našem glavnom gradu ugostilo tri renomirana protivnika, da je u dva navrata igralo sa bundesligašem, osjetilo čar nastupa na veličanstvenom Borussia Parku i na tome svaki poznavalac fudbala skinut će im kapu. Treba priznati da nije mala stvar, za naše prilike, u samo tri meča na domaći stadion privući preko 50.000 gledalaca, u Njemačkoj nastupiti preko 44.000 navijača i izazvati toliku pozornost inostranih medija. Ne sjećamo se kad je posljednji put jedan bh. klub bio i blizu takvog uspjeha, a nakon svega što smo vidjeli, sigurni smo kako će Sarajevo iz ovoga izaći mnogo jače i zbog toga igračima, stručnom štabu i Upravi kluba svi zajedno moramo pružiti podršku.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close