PolitikaSvijet

Britanski stručnjaci analizirali što će se pobjedom Trumpa promijeniti na Balkanu

ZA SAD je sasvim neizvjesno hoće li i do kakvih promjena doći u odnosu SAD-a prema državama na Balkanu i hoće li na to utjecati moguće otopljavanje odnosa Amerike s Rusijom u vrijeme administracije izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali dramatične promjene možda ne treba očekivati, navode u utorak neki od uglednih britanskih analitičara za slovenski news portal Siol.net.

“Dosadašnji predsjednik Obama je bavljenje s tim pitanjima skoro u cijelosti bio prepustio potpredsjedniku Joeu Bidenu, koji je u njegovoj administraciji važio za jednog od najboljih poznavatelja te regije”, kazao je za slovenski portal Tim Judah, dugogodišnji izvjestitelj londonskog The Economista i politički analitičar koji i sam slovi za dobrog poznavatelja regionalnih prilika.

“Amerikanci zadnjih godina na području nekadašnje Jugoslavije takoreći nisu bili ni prisutni, a daleko najveću ulogu nosila je Njemačka”, dodao je Judah, koji smatra da se to neće stubokom promijeniti ni ubuduće, unatoč povećanom utjecaju Rusije koji se u zadnje vrijeme osjeća u nekim državama nastalim na tom prostoru.

Dok Rusija zbog povijesnih veza, a dijelom i zbog nove geopolitičke realnosti želi jačati svoj utjecaj, SAD žele, uz pomoć većine država EU-a i NATO saveza, utjecaj Rusije zadržati unutar njenih granica, navodi Siol.net, podsjećajući na promjenu politike Zapada nakon ruske okupacije Krima i početka sukoba u Ukrajini.

Moskva želi jačati utjecaj na Balkanu

“Jasno je da Moskva želi povećati svoj utjecaj u jugoistočnoj Europi, pri čemu do sada nije bila tako uspješna kako se obično misli”, kazao je James Ker-Lindsay, specijalist za Balkan na London School of Economics and Political Science (LSE) za Siol.net.

Utjecaj Moskve u regiji po njegovim je riječima zapravo vrlo ograničen, pa i u Srbiji i srpskom entitetu u BiH, unatoč njihovoj ponekad proruskoj retorici. To je zato što Rusija ne nudi “kredibilnu alternativu za ekonomski procvat tih država”, koji one očekuju od EU-a i zapada, pojašnjava britanski analitičar.

Opisujući trenutačne prilike na jugoistoku Europe i moguće križanje interesa SAD-a i Rusije na tom području u budućnosti, slovenski portal smatra da SAD-u neće odgovarati na širenje ruskog utjecaja na Balkanu, što bi istodobno utjecalo na posrednu geostratešku izolaciju baltičkih država i na neki način odražavalo povijesnu inklinaciju ruske politike prema izlasku na Mediteran.

Portal je konzultirao i druge analitičare koji smatraju da će države u regiji nastojati preko svojih posrednih veza s Trumpom utjecati na profil buduće američke politike u regiji, ali da je neizvjesno koliko će uspješni biti ti pokušaji.

Koordinacija s Europskom unijom

Također se smatra da će se američka politika prema ovom nestabilnom dijelu europskog kontinenta koordinirati s Europskom unijom, pri čemu će najznačajnije biti koja osoba će u novoj administraciji biti zadužena za vanjsku politiku i odnose s Europom.

Kako se navodi, Trump o regiji jugoistočne Europe ne zna mnogo pa će ta pitanja vjerojatno prepustiti nekome drugome, koji će se pozabaviti stanjem stvari. Dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melania Trump rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički utjecaj ostvariti preko Rudija Giulianija, tvrdi slovenski portal.

Nekadašnji gradonačelnik New Yorka, trenutno jedan od ključnih savjetnika u Trumpovu tranzicijskom timu, u Srbiji se smatra “osobnim prijateljem” premijera Aleksandra Vučića, kojega je posjetio 2012. u okviru njegove predizborne kampanje, navodi slovenski portal u analizi stanja u regiji i buduće američke politike koja bi se mogla očekivati nakon formiranja administracije novog američkog predsjednika.

index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close