PolitikaRegion

Sastanak DPPI: BiH spremnija u slučaju katastrofa

Na dvodnevnom regionalnom sastanku predstavnika 10 zemalja članica Inicijative jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa (DPPI SEE) koji je počeo danas u Sarajevu pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić rekao je da je BiH mnogo spremnija za takve događaje nego prije dvije godine, da je uloženo mnogo sredstava u nabavku opreme i obuku, te da je uspostavljena saradnja s međunarodnom zajednicom.

Dodao je da se samo djelimično slaže s nalazima revizije učinka Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, jer uz evidentirane nedostatke nije navedeno da prije devet godina na nivou BiH nije ni postojao sistem koji je potom uspostavljen, kao i temelji za multimilionsko finansiranje, da je tokom poplava 2014. spašeno 5.000 života, i da su nam 54 zemlje ukazale podršku i povjerenje da rukovodimo njihovim aktivnostima.

Zamjenik direktora Uprave civilne zaštite Slovenije Branko Dervodel izjavio je da region i zemlje pojedinačno možda i nisu potpuno spremne za slučaj katastrofa jer nedostaje resursa, opreme i finansijskih sredstava, ali je puno efikasnije kada se djeluje u regionalnom i evropskom okviru.

Istakao je da je presudno bilo što je putem IPA projekta o poplavama nabavljena dragocjena oprema koja je već upotrijebljena u vježbama i za vrijeme poplava u Albaniji.

Hanna Norell iz Uprave civilne zaštite Švedske istakla je da će konzorcij civilnih zaštita Italije, Slovenije i Hrvatske 1. decembra pokrenuti novi projekt za sedam zemalja u regionu koji će biti fokusiran na prikupljanje podataka o gubicima usljed rizika od katastrofa, te procjenu i mapiranje rizika.

Pojasnila je da je cilj projekta ojačati sisteme i metodologiju procjena i mapiranje rizika u ovim zemljama, kao i saradnju među zemljama i njihovo učešće u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Inicijativa jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa osnovana je 2000. pod okriljem Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a podrazumijeva saradnju nadležnih službi sistema civilne zaštite država regiona.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju 2007. Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska preuzele su vlasništvo nad Inicijativom direktnim finansiranjem njenog rada i plaćanjem godišnje kontribucije od 25.000 eura.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close