KošarkaSport

Brčaninović: Možemo se nositi s ekipama u A-diviziji

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine do 18 godina prošlog vikenda je izborila plasman u evropsku A-diviziju u kojoj nastupa 16 najboljih selekcija Evrope.

Bh. juniorke ostvarile su najveći uspjeh naše zemlje u toj kategoriji osvojivši treće mjesto na evropskom prvenstvu B-divizije koje je održano u Sarajevu.

Nakon što su u polufinalnu poražene od Švedske, u borbi za treće mjesto košarkašice BiH su savladale Island i ostvarile veliki uspjeh.

BiH je na tom takmičenju gotovo u svakom segmentu predvodila talentovana Melisa Brčaninović, kćerka nekadašnje reprezentativke Jugoslavije i BiH Mare Lakić – Brčaninović, koja je s tuzlanskim Jedinstvom 1989. godine osvojila titulu prvaka Evrope.

Nakon što je s juniorskom reprezentacijom BiH na evropskom prvenstvu u portugalskom Matosinhosu u julu osigurala opstanak u A-diviziji, Melisa Brčaninović se priključila selekciji kojoj godištem i pripada, te na evropskom prvenstvu u Sarajevu pokazala da se radi o izuzetnom talentu na kojem leži budućnost ženske reprezentacije BiH.

Brčaninović je učinkom nosila selekciju BiH kroz sve utakmice i takmičenje završila s najboljim indeksom efikansnosti (24,6), prosjekom postignutih poena (24,9) i skokova po utakmici (13,1). Samo u posljednjoj i najvažnijoj utakmici na ovom takmičenju, u kojoj je BiH savladala Island s 82:67 i plasirala se u A-diviziju, Brčaninović je postigla 30 poena, devet skokova, osam asistencija, te po dvije ukradene lopte i blokade.

– Ovo je veliko priznanje za mene, ali najbitnije je da smo se plasirale u A-diviziju. Veoma mi je drago što ćemo naredne godine igrati u A-diviziji, gdje nastupa 16 najboljih ekipa Evrope. Mislim da nam je tamo i mjesto, a uvjerena sam da se sa svim tim ekipama možemo nositi. Žao mi je što smo izgubile u polufinalu od Švedske, ali uspjele smo se već u naredoj utakmici vratiti na pobjedničku stazu i upisati važnu pobjedu protiv Islanda – kazala je Brčaninović za Fenu.

Mlada košarkašica ima pravo i naredne godine nastupati u ovoj konkurenciji, a očekuje da će se u A-diviziji stvari ipak promijeniti.

– To će biti novo iskustvo za nas. Znamo koliko trebamo raditi da bismo se mogle nositi s najboljim ekipama, a sigurno je da će to biti veliko iskustvo za naše mlade igračice. Vjerujem da se uz adekvatan rad i trud BiH za par godina može naći među najbolje tri reprezentacije u Evropi. Vjerujem da ćemo svake godine biti sve bolje – objasnila je Brčaninović.

Melisa je ponajbolja košarkašice bh. prvenstva u proteklih nekoliko sezona. U dresu tuzlanskog Jedinstva, kojeg s klupe vodi njena majka Mara, svake godine predvodi Tuzlanke u borbi za najviši plasman, a košarkaški stručnjaci je ubrajaju među najveće evropske talente. Ipak, kako je kazala, njen ostanak u Jedinstvu je upitan.

– Sada ću se odmoriti par dana, a onda ću sagledati opcije za nastavak karijere. Postoji velika mogućnost da ću promijeniti sredinu, ali još ništa nije sigurno – zaključila je talentovana košarkašica.
(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close