NogometSport

Bosanac Džemaludin Harba u kući slavnih u Americi

Dr. Harba je dobio vrijedno priznanje za doprinos razvoju nogometa u Americi, gdje je ostavio veliki trag u popularizaciji i unapređenju ovog sporta

Oslobođenje

Nekadašnji nogometaš sarajevske Iskre, vogošćanskog Unisa i Pofalićkog dr. Džemaludin Harba ponosan je što je primljen u Kuću slavnih u New Yerseyu jer se tako našao u društvu svjetskih velikana nogometa poput Brazilca Pelea, Italijana Giorgia Chinaglia i drugih koji su dali veliki doprinos za razvoj nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama. Vrijedno priznanje uručeno je nekadašnjem fudbaleru i treneru Harbi na svečanosti u decembru 2015. u Newarku, u New Yerseyu.

Promocija nogometa

Naš sagovornik jedina je ličnost iz BiH, iz bilo kojeg sporta, kojem je pripalo veliko priznanje da uđe na ovakav način u istoriju SAD-a
– Nagrada je šlag na tortu. Niko ne može više postići. S obzirom na to da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca igra nogomet i vole ga kao i ja, bio bih presretan da neko od njih pođe mojim stopama jer bi time pokazali šta mi iz BiH možemo sve postići, rekao je Harba.

On je dao veliki doprinos razvoju američkog nogometa igrajući za Bisentenials iz Harforda.

– Od ovog kluba dobio sam zadatak da promovišem nogomet, gdje god su me poslali u Americi, što sam rado prihvatio. Volio sam raditi sa mlađim generacijama. Kvalitetan rad prepoznali su u Američkoj federaciji i angažovali su me da prenosim trenersko znanje u nogometnim centrima, u kojima se vršio izbor igrača i obavljale pripreme za nacionalne selekcije SAD-a. Centri su se nalazili ne samo u Americi nego i u Meksiku, kao što je grad Guadalajara, koji je na 4.000 metara nadmorske visine. Zanimljivo je da se Brazil pripremao za Svjetsko prvenstvo 1970. u Guadalajari, nakon čega je osvojio naslov svjetskog prvaka. To je bio samo jedan primjer kako su Amerikanci ozbiljno shvatali pripreme selekcije, prateći ono što su radili svjetski šampioni.

U periodu kada nije imao trenerske obaveze u klubovima i odigravanju utakmica, rođeni Sarajlija je odlazio u kampove osnovnih škola, gimnazija i koledža, gdje je prenosio nogometno iskustvo i znanje mladim Amerikancima.

– Nogomet je bio zanimljiv Amerikancima jer su sva 22 igrača bila uključena u igru. U poređenju sa baseballom, u kojem je igralo samo pet ljudi i dinamika je trajala jednu ili dvije minute, nogomet je pružao dinamiku svih 90 minuta.

Roditelji su to voljeli, pa je nogomet postajao popularniji u SAD-u, jer ga je igrao sve veći broj mladih. Kasnije osnovne škole, gimnazije i koledži uvode nogomet kao sastavni dio obrazovnog programa. Talentovani igrači bili su nagrađivani besplatnim obrazovanjem na koledžu, s tim da oni igraju za njega. Poslije su najbolji odlazili da igraju za profesionalne klubove i reprezentaciju.

Učio od asova

Posljednjih godina velike zvijezde kao što su David Beckham, Andrea Pirlo, Frank Lampard, Thierry Henry, David Vila, Steven Gerard igraju u američkoj MLS ligi, što je podiglo njen kvalitet.

– Njihov dolazak doprinio je popularnosti nogometa u Americi i većoj posjeti gledalaca. U posljednjih desetak godina izgrađeni su stadioni, specifični za ovaj sport, bez atletske staze, što omogućuje publici koja je bliža terenu da uživa u golovima i lijepim akcijama.
Nakon SP-a 1994, koji je održan u SAD-u, reprezentacija ove države je stalni učesnik mundijala.

Harba je otišao 1973. godine u Ameriku.

– Igrajući za tri sarajevska kluba, mnogo sam naučio i to znanje mi je pomoglo kasnije.

Nadograđivao sam nogometno znanje učeći od svjetskih asova, protiv kojih sam i sa kojima sam igrao u Americi. U međuvremenu sam stvorio uslove da se posvetim akademskom obrazovanju, završivši koledž, Stomatološki fakultet i specijalizaciju, izjavio je Harba.

Osim sportske i naučne karijere, Harba se istakao u organizovanju radiostanice Glas BiH i Bh. filmskog festivala, koji se održava već 14 godina u New Yorku.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close