Brana na Drini pred pucanjem, u Zvorniku stanje sve gore!

Protok vode na HE Mali Zvornik jutros je bio iznad 3.000 metara kubnih u sekundi, dok je u vrijeme katastrofalne poplave iz decembra 2010. protok Drine bio 4.000 metara kubnih u sekundi, ali tada nije bilo bujičnih vodotoka poput Sapne i Hoče, koje sada prave probleme

Brana na DriniNa području zvorničke opštine stanje se pogoršava iz časa u čas, a protok vode na Hidroelektrani /HE/ Mali Zvornik je 3.000 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.

On je naveo da je protok vode na HE Mali Zvornik jutros bio iznad 3.000 metara kubnih u sekundi, dok je u vrijeme katastrofalne poplave iz decembra 2010. protok Drine bio 4.000 metara kubnih u sekundi, ali tada nije bilo bujičnih vodotoka poput Sapne i Hoče, koje sada prave probleme.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da prognoze nisu optimistične, te da padavine i dalje ne prestaju.

“Čeka nas neizvjesna noć ukoliko dođe do povećanja protoka na HE Mali Zvornik za još par stotina metara kubnih. Treba imati u vidu i vodostaj Sapne”, upozorio je Stevanović.

On je saopštio da su neprohodni magistralni put Zvornik – Bijeljina i Zvornik – Vlasenica, kao i put Zvornik – Sapna.

“Nastava u osnovnim školama, izuzev škole u Pilici, prekinuta je do daljeg, Dječiji vrtić neće raditi u popodnevnoj smjeni, a sutra će raditi sa smanjenim kpacitetom, jer vjerovatno neće biti vode za piće”, kaže Stevanović i ističe da je opština suočena i sa problemom vodosnabdijevanja, jer, zbog nestanka struje, nije u funkciji izvorište Sopotnik, a iz sistema vodosnabdijevanja isključen je i jedan od dva bunara na Tilić-adi.

On je pozvao stanovništvo koje se snabdijeva vodom iz gradskog vodovoda da obezbijede zalihe za naredni period, jer postoji bojazan da će do kraja dana u potpunosti prestati vodosnabdijevanje grada.

“I snabdijevanje električnom energijom nije onakvo kakvo bi smo željeli, a ekipe Elektrodistribcije su na terenu i gdje god je moguće otklanjaju kvarove”, rekao je Stevanović.

On je saopštio da su najugroženije mjesne zajednice Čelopek, Tršić i Ekonomija, te da je teška situacija i u Jardanu, Ceru, Malešiću, Kamenici, kao i u Drinjači gdje ni najstariji mještani ne pamte takav vodostaj rijeke Drinjače. Tu je evakuisano nekoliko domaćinstava, a do kraja dana će svi oni koji su u opasnosti biti evekuisani.

Stevanović je naglasio i da je na području opštine pojavilo mnogo klizišta.

“Većina privrednih subjekata na prostoru naše opštine je ugrožena, na svu sreću proizvodnja u ‘Alumini’ se odija normalno, iako značajan broj radnika jutros nije došao na posao, zbog prekida putnih komunikacija. Veliku štetu pretrpjela je ‘Tehnomanija’. Borimo se da sačuvamo gotove proizvode i magacin sirovina u ‘Aleksandriji’. Veliku štetu pretrpjela su i sva druga postrojenja koja se nalaze u Karakaju, gdje se izlila rijeka Sapna”, naveo je Stevanović.

On je istakao da je obezbijeđen prevoz pacijenata na hemodijalizu, kao i svih hitnih slučajeva do Službe hitne pomoći.

Prema njegovim riječima, nivo podruma u B blokovima na području grada je nizak, te je došlo do njihovog plavljenja.

“Pokušaćemo u toku dana da organizujemo crpljenje vode iz najugroženijih prostorija u B blokovima. Konstantno pratimo stanje i pokušavamo da pomognemo najprije onima kojima je potrebna medicinska pomoć i hrana, a potom i svima drugima”, poručio je Stevanović.

Načelnik opštine Zvornik je rekao i da je obezbijeđen smještaj za sve one kojima bude potrebno, jer su naredbom Štaba za vanredne situacije svi ugostiteljski objekti obavezani da obezbijede određeni broj smještajnog kapaciteta i obroka, dokle god to bude potrebno.

Stevanović je saopštio i da su Oružane snage BiH poslale tri vozila koja imaju mogućnost kretanja po putevima koji su poplavljeni i gdje je visok vodostaj, kao i da je desetak pripadnika Oružanih snaga stavljeno na raspolaganje Štabu civilne zaštite.

“Ono što je dobro jeste da vodostaj Sapne i Drinjače u njihovim gornjim tokovima opada polagano, Drinjača je na Raševu niža za 15 centimetara, a Sapna je u Petkovcima opala za 20 do 25 centimetara u odnosu na jutros.

Kad bi se smanjio vodostaj Drine, Sapna ne bi predstavljala toliki problem. Međutim, povećanje vodostaja Drine značajno utiče i na protok Sapne i na zadržavanje ogromnih količina vode u predjelu Karakaja i Ekonomije”, objasnio je Stevanović.

On je zahvalio policiji, vatrogascima, Civiloj zaštiti, a posebno rezervnom sastavu.

Opštinski Štab za vanredne situacije Zvornik proglasio je vanredno stanje na teritoriji opštine Zvornik sinoć u 23 časa zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama.

RTVBN

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close