Cvijanović: Nema razloga za vanredno stanje u cijeloj RS

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je da je pred tim bosanskohercegovačkim entitetom još nekoliko teških dana, iako se najavljuje prestanak padavina. “Prebrodili smo noć. Predstoji da prebrodimo i današnji dan, a imat ćemo i novu tešku noć.

Apelujem na sve građane da ne podliježu panici i da sve institucije rade svoj posao. Brana na Bočcu je stabilna. Vlada i ostale institucije rade nesmetano svoj posao i Banja Luka nije ugrožena“, navela je Cvijanović na vanrednoj konferenciji u Banjoj Luci.

Iako se zbog obilnih padavina i izlijevanja rijeka u sve većem broju gradova i opština u RS od jutros proglašava vanredno stanje, Cvijanović je istakla “kako u ovom  trenutku nije važno da se vanredno stanje proglasi za cijeli entitet, već je važno kako se djeluje na terenu”.

“Vlada ima parametre na osnovu kojih se donosi odluka o proglašenju opšteg vanrednog stanja“, izjavila je premijerka RS.

Dodala je da su „nadležne službe Republike Hrvatske donijele odluku da će svi građani BiH koji imaju važeće lične karte moći samo sa njima koristiti teritoriju te države kako bi uspjeli doći do svojih domova u BiH“.

Predsjednica Vlade RS-a odbacila je kao neutemeljene navode opozicionih starnaka u RS-u kako su „robne rezerve prazne i kako Vlada nema sredstva kojima bi intervenisala u ovako kriznoj situaciji“.

“Odgovorno tvrdim da robne rezerve nisu prazne i besmisleno ja da u nizu ovako tužnih dana u RS-u takve stvari govoriti. Postoje rezerve i vode i hrane, ali je problem komunikacija i njihovo dostavljanje. Ulažu se nadljudski napori da se svim ugoženim građanima dostavi pomoć i to trebaju svi poštovati“, navela je Cvijanović.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close