Sarajevo: Obavijest za sve koji žele pomoći unesrećenim građanima BiH: Gdje se skuplja pomoć i koje stvari su neophodne?

Za sve koji žele pomoći najugrođenijim građanima BiH, koji su tokom poplava bukvalno ostali bez svega, DEPO Portal donosi informaciju gdje su gradski centri u kojima se prikupljaju najpotrebnije svari i namirmice.

Pomoć u Sarajevu se skuplja na sljedećim lokacijama:

1. Prostorije FK Sarajevo (bife)
2. Kriterion,
3. Filozofski fakultet (danas od 10 do 14 sati)
4. Shatro (kafić u zgradi ‘Papagajka’)
5. Karate klub Bushido,
6. Fakultet islamskih nauka,
7. Veterinarski fakultet,
8. Pomozi.ba (Azize Šaćirbegović 48 (Pored Robota, Hrasno) i Azići 12, (Ilidža)
9. Stadion Grbavica (subota, 24. maj)
10. svaki Crveni Križ u zemlji…
11. Centar za promociju civilnog društva (Gradačačka bb, kod Malezijskog mosta). Donacije će se primati svakog dana osim nedjelje, u periodu od 9 do 15 sati, do 22. maja.
12. Magazin Gracija (Skenderpašina 4)

13. Bosanska kafana “Miris Dunja” (Baščaršija, Čizmedžiluk br. 9)

14. Centar za zdravo Starenje (Novo Sarajevo, Azize Šaćirbegović 96)

Stvari koje su neophodne: Dvopek, krekeri, paštete, konzervirana riba, mesni naresci, sporokvarljive namirnice, baterije, lampe, deke, jakne, vreće za spavanje, majice, čarape, donji veš, higijenske potrepštine…

Zapamtite da su mnogi ljudi ostali bez apsolutno ičega!!! Svaka pomoć je dobrodošla!!

Pomoći možete i pozivom na brojeve:

BH Telecom 090/291-032
HT Mostar 092/890-830

Akcija u Kriterionu:

Plenum građana i građanki Sarajeva poziva sve koji su u mogućnosti da doniraju hranu, grijalice, svijeće, deke, gumene čizme, odjeću… za pomoć ugroženim od poplava u BiH.

Građani se mole da svoje donacije donesu u Kriterion danas, 16. maj, od 13h do 19h.

Akcija na Grbavici:

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Željezničar “Manijaci 1987” organizira akciju pomoći za ugrožene građane u bh. poplavljanim gradovima.

Martina Mlinarević Sopta
PODRŠKA IZ HERCEGVOINE: Martina Mlinarević Sopta u akciji prikupljanja pomoći za građane stradale u poplavama

Uz udruženja pozivaju navijače da, u skladu sa svojim mogućnostima, u subotu, 17. maja, u 13.00 sati na zapadnu tribinu stadiona Grbavica donesu hranu, grijalice, odjeću, deke i ostale potrepštine za ugrožene građane.

“Također, apelujemo na sve ‘Manijake’ i navijače FK Željeznicar koji su van Sarajeva da pomognu svim licima kojima je neophodna pomoć, kao i da budu dodatna snaga pripadnicima Oružanih svaga BiH kao i Civilne zaštite u svim djelovima BiH kojima je potrebna pomoć. Ovo se pogotovo odnosi na predjele kojima je neophodna hitna pomoć – Maglaj, Doboj-jug, Šekovici, Doboj i Zavidovići. ‘Manijaci’ potrebni smo državi i dužnost je da se svi odazovemo ovom pozivu”, navodi se u saopćenju Udruženja navijača FK Željezničar.

Akcija u OŠ Ivan Goran Kovačić u Sarajevu:

KUD Zmaj Od Bosne organizuje akciju pomaganja najugroženijim licima u posljednjim poplavama.

Mole se svi građani da danas u 13 sati, zajedno sa članovima KUD-a dođu ispred OŠ Ivan Goran Kovačić (Hrasno) te sa sobom ponesu deke, odjeću, obuću, hranu, kako bi sve to skupili mi proslijedili onima kojima je najpotrebnije, stoji u apelu KUD Zmaja od Bosne.

Akcija u magazinu Gracija:

Dragi prijatelji Magazina Gracija, usljed katastrofe koja je zahvatila cijelu našu zemlju odlučili smo pokrenuti humanitarnu akciju te u nju uključiti sve one koji su spremni pomoći ljudima u nevolji u područjima nastradalim od poplava ili zbog pokrenutih klizišta. Nadamo se da ćete se pridružiti akciji, te donirati sve ono što sami procijenite da je najpotrebnije – od hrane, pića i odjeće, do svih drugih potrepština koje bi ljudima koji su ostali bez domova olakšali život.

Ne trebamo ni napominjati koliko je važno hitno reagovati jer unesrećenim je pomoć potrebna odmah. Stvari koje želite donirati možete donijeti u redakciju Gracije – Skenderpašina 4 (u blizini Čobanije) danas do 17 sati. Ako niste u mogućnosti da donesete – javite se na sljedeće brojeve telefona Almir Tahirović (062 342 731), Belma Pećanin (061 172 020) i Mersiha Drinjaković (061 701 051) kako bismo mogli organizirati preuzimanje. Hvala puno!, navodi se u apelu magazina Gracija.

Akcije u Bihaću:

Crveni križ općine Bihać, u saradnji sa Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim križem Unsko-sanskog kantona, pokreće aktivnosti na prikupljanju i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu na poplavljenom teritoriju Bosne i Hercegovine, u sljedećim aktivnostima:

–  Prikupljanju prehrambenih i higijenskih artikala,
–  Prikupljanju odjeće, obuće, deka, vreća za spavanje, itd
–  Prikupljanju novčanih sredstava.

Ove aktivnosti provodiće se u trgovačkim centrima „Robot“ i „Konzum“ i u prostorijama Crvenog križa općine Bihać, gdje će volonteri prikupljati navedene artikle.

Ovom prilikom pozivamo sve trgovačke centre i prodavnice koji su u mogućnosti, da doniraju ove artikle u prostorije Crvenog križa općine Bihać.

Financijska sredstva za ovu namjenu pravna i fizička lica mogu uplatiti na žiro račun Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine broj: 1610000000850119, sa naznakom „Pomoć stanovništvu poplavljenih područja“.

Za više informacija kontaktirajte Crveni križ općine Bihać na broj telefona: 037/226-092 i 037/226-087.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close