Bradarić: BiH će na crnu listu, odgovornost je isključivo na Draganu Čoviću

Delegati iz SDP-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić i Krunoslav Vrdoljak upozorili su danas da je Bosna i Hercegovina trebala sa današnjim danom usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

– Nije to uradila i zbog toga će sigurno snositi strahovite, dramatične posljedice – kazao je Bradarić na pres-konferenciji koju su održali on i Vrdoljak ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a povodom nesazivanja sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bradarić je kazao da je isključivi krivac zbog toga što nije zakon usvojen predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović koji je bio u obavezi da zakaže sjednicu ovog doma. Dodao je da on, po Poslovniku, jedini zakazuje sjednicu Doma naroda.

Bradarić je kazao da su čitav dan u zgradi Parlamenta BiH delegat iz SDP-a BiH Krunoslav Vrdoljak i on, zatim i delegat Halid Genjac (SDA), a i “drugi su bili spremni doći ukoliko dobiju informaciju da će se sjednica održati”.

Istaknuo je da su posljedice neusvajanja navedenog zakona strahovite.

– Bit će usporen i otežan platni promet, međunarodni platni promet, finansijske transakcije, a to itekako može negativno uticati na donatorsku konferenciju koja se očekuje ovih dana zbog strahovitih poplava koje su zadesile BiH – kazao je Bradarić.

Po njegovim riječima, Čović je kao prvi čovjek Doma naroda znao da treba zakazati sjednicu Doma.

– Ne znam da li je on izvan BiH. To zaista mora on odgovoriti građanima BiH zašto nije zakazao sjednicu, jer po Poslovniku jedini on zakazuje. Kad sam ja mogao doći iz poharanog, uništenog Maglaja i provesti subotu ovdje, mogao je i on čini mi se iz svoje vile u Mostaru doći – kazao je Bradarić.

Na noviransko pitanje šta će se desiti ukoliko zakon danas ne bude usvojen, naveo je da se deklaracija MONEYVAL-a objavljuje automatski.

– Ona se sutra objavljuje – kazao je Bradarić.

Na pitanje zašto se dosad čekalo na usvajanje ovog zakona, Bradarić je odgovorio da je zakon bio nekoliko puta u proceduri i nijednom SDP BiH nije osporavao ovaj zakon.

– To su drugi činili. Nikakve odgovornosti SDP BiH prema tome nema – kazao je Bradarić.

Naveo je da su i ostali delegati bili spremni da dođu danas ukoliko ih predsjedavajući Doma naroda sazove i “jedina odgovorna osoba jeste Dragan Čović”.

Dodao je da je SDP ovaj zakon, svaki put kada je bio na dnevnom redu, snažno podržavao, a “HDZ očito da nije”.

Podsjetio je da su u Predstavničkom domu državnog parlamenta “prošli” i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ponovio je da je danas trebalo da se održi vanredna sjednica Doma naroda PSBiH jer je ovo bio krajnji rok.

– I prije se mogla održati. Zna se ko po Poslovniku saziva sjednicu Doma naroda, to je predsjedavajući. Niko drugi ne može sazvati sjednicu Doma naroda. Mi smo proveli čitav dan ovdje, čekamo ga. Odgovornost je na predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću koji zadnjih nekoliko godina maltretira državu BiH kroz Federalnu vladu, kroz “Sejdić-Finci”, kroz mehanizam koordinacije i evo kroz ovaj zakon koji je itekako važan – ocijenio je Bradarić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close