BPS-Sefer Halilović: Da i u mom gradu zasija svjetlo

Balada iz predgrađa (Dobriša Cesarić)


….I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu.

I uvijek ista sirotinja uđe
U njezinu svjetlost iz mraka,

I s licem na kojem su obično brige
Pređe je u par koraka…

………………………………………………

I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu. 

 

„U tekstu ove pjesme prepoznajemo našu visočku stvarnost.

Da li smo u pravu prosudite  i vi sami“.

Predizborna kampanja se zahuktava i samo što nije dostigla svoj vrhunac. Pljušte obećanja, što na predizbornim skupovima, što u saopćenjima za javnost, što u debatnim emisijama. Ne stignemo čak ni zapisati sve izgovorene gluposti. Evidentno je da su glasači već dobrano zbunjeni. To u stvari i jeste cilj onih koji obećavaju. Zbuniti birače, obećati sve i svašta, sačekati da ih izaberu, a onda raditi sve po starom. Ponovo u nezvjesnost, nezaposlenost, zaduživanje, rasprodaju države itd.

Treba znati da se u politčkim krugovima već prave ozbiljne kalkulacije. Čim se 12. oktobra otvore biračka mjesta SDA će započeti glasanje sa otprilike 100.000 glasova koje će im dati oni koje su uhljebili na raznorazne načine kao i oni koji samo u njima vide opstojnost bošnjačkog naroda. SDP sa nešto manje, ali se i oni uzdaju u nešto izgrađenog auto puta, kao i u one koje su takođe uhljebili. SBB je već imao dobar komad kolača koji se zove vlast, usput su se negdje pogubili, ali se ipak ponovo nadaju dobrom izbornom rezultatu. Ukoliko ne izađete na izbore direktno ste pomogli da gore pomenuti ponovo preuzmu vlast. Toliko o njima.

Zapitate li se bar jedanput u toku dana šta je sa ostalima koji se takođe bore da budu dio vlasti. Šta je sa opozicijom?

Šta je npr. sa BPS-Sefer Halilović. Ko smo mi, šta želimo i čemu stremimo?

Mi smo prije svega hrabri ljudi, neokaljani, pošteni i odlučni za konačan obračun sa  radom na crno, nelegalnim uvozom, sivom ekonomijom i svim negativnostima koje opterećuju ovu državu.

Prije izbora obavezno bar jedanput dođite pred MSŠ „Hazim Šabanović“ ili visočku gimnaziju da vidite tu mladost koja dolazi u školu ili izlazi iz nje pa se zapitajte  šta će sutra biti s njima. Možda su među njima i vaša djeca.

Radnih mjesta u Visokom je malo. Treba nam još 8.000. Upravo toliko je onih koji čekaju posao u ovom gradu. Trebate znati da Prevent polako odlazi iz ovog grada. Mnoga radna mjesta će se ugasiti, a da bi se živjelo mora se raditi.

Želimo li nova radna mjesta, želimo li svi mi koji smo roditelji da mirno umremo znajući da su naša djeca stekla dobro obrazovanje, zaposlila se i zasnovala svoje porodice?

Stiče se utisak da su mladi apatični, pomalo izgubljeni, neodlučni i kao da očekuju da njihove probleme riješi neko drugi. Sa nekoliko maraka dnevno koje dobiju od roditelja, ako ih i oni uopće imaju, povazdan dangube po kafićima i inim mjestima iščekujući da se desi čudo. Mladi, morate znati da se čuda ne događaju i da je ovo vrijeme surova stvarnost koju baš vi morate promijeniti nabolje. Vrlo teško da će se to desiti ako i sami ne uzmete učešća u kreiranju svoje sutrašnjice. Od vas se jedino traži da obavezno izađete na izbore, a nakon toga da zajedno sa BPS-Sefer Halilović značajno uzmete učešća u stvaranju preduslova za bolju budućnost.

Vrijeme pred nama puno je neizvjesnosti. Borba za stabilnu i jaku državu bit će nemilosrdna i bespoštedna, a u toj borbi mogu učestvovati samo hrabri i odlučni.

Zato izađite na izbore, glasajte za Sefera Halilovića za bošnjačkog člana predsjedništva,odlučno izaberite BPS-Sefer Halilović na svim nivoima i zajedno sa nama se uključite u borbu za bolju budućnost.

BPS – Sefer Halilović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close