Božićna poslanica: Molitva za više mira, ljubavi i sloge

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u božićnoj poslanici da se Srpska pravoslavna crkva moli da u godini koja dolazi bude manje nemira, više mira, manje mržnje, više ljubavi, manje nesloge, više sloge. “Prizivamo blagoslov Božiji na vas, deco naša duhovna,  ma gde da ste u svetu, da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom `Mir Božiji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi`”, rekao je patrijarh i poželio blagoslovenu Novu 2015. godinu.
On je u božićnoj poslanici, koju je pročitao u Patrijaršiji SPC u Beogradu, naveo da Hristovo rođenje poziva na povratak iskonskim moralnim vrijednostima, na uzdržanje, cjelomudrenost života mladih, svetinju braka, podvig, post i molitvu.

Srpski patrijarh je istakao da u ovom vremenu u kojem je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života, Bogomladenac svojim rožedstvom poziva ljude na zadobijanje vječne božanske ljubavi, besmrtnog zdravlja i punoće života.

“I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostaju i žive sa svojim svetinjama”, naglasio je patrijarh Irinej.

On je podsjetio na mitropolita skopskog Jovana, koji u tamici u Makedoniji nepravedno izdržava kaznu samo zato što se opredijelio za jedinstvo jedne svete saborne i apostolske crkve.

Patrijarh Irinej je dodao da se treba molitveno sjećati svih onih, koji bilo gdje nevino pate i stradaju.

On je naglasio da je porodica osnovna ćelija Crkve Božije i slika Božije Trojične ljubavi, a da se raspada kada ljudi poriču i zaboravljaju Boga ljubavi.

“Što je manje vjere u Boga, što je manje Boga i Božije ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima. Sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu, a sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje”, istakao je NJegova svetost.

Patrijarh Irinej je naveo da je po prirodi ljudsko biće stvoreno za ljubav i da mu treba zdrava hrana.

Gubeći pravu ljubav i pravu hranu, patrijarh je naveo da ih čovjek zamjenjuje surogatima i postaje nesposoban da shvati i prihvati vječnu istinu i riječi Boga koji je rekao da je “hljeb života”.

“Nije li naše doba ponovo krenulo putem smrti i zamjenjivanja istine Božije laži, putem služenja tvari umjesto tvorcu”, upitao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, čovjek je danas u opasnosti više nego ikada da zamijeni Boga satanom, lažnim božanstvom i znanjem, a istinsku ljubav onim što Sveti Jovan Bogovidac naziva “pohot tjelesna i pohot očiju i nadmenost življenja”.

“Kada god je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije”, rekao je srpski patrijarh.

On kaže da se slavljenje Božića, Boga ljubavi i istinske čovječije ljubavi, kao i svetinje rađanja za vječni život, događa u vremenu čovjekove upotrebe ali i zloupotrebe Božjeg davanja i darova.

On je ukazao da ta zloupotreba neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzroke zla i mnoge bolesti, ugrožava zdravlje i čovjeka i prirode i dovodi do gubljenja smisla života.

“Odbacivanje i gaženje drevnih hrišćanskih i svečovečanskih moralnih osnova života i na njima građenog istinskog ljudskog postojanja i dostojanstva vodi poremećaju same naše prirode i života”, naveo je patrijarh Irinej u božićnoj poslanici.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close