Politika

Bošnjački srednjoškolci nisu dobrodošli u Kiseljak?

U Travniku je danas održana redovna sjednica Vlade SBK na kojoj se kao dopunska tačka na dnevnom redu našlo pitanje iznalaženja prostorija za izvođenje nastave u Kiseljaku za učenike koji nastavu pohađaju u tzv.isturenim odjeljenjima SMŠ “Zijah Dizdarević” iz Fojnice.

Naime, do sada se nastava izvodila u prostorijama OŠ „Kiseljak 1“, međutim to ove godine zbog prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnji sistem obrazovanja nije moguće.

Povećan je broj odjeljenja kod nas su djeca raspoređena u šesnaest odjeljena, srednja škola ima šest odjeljenja i zaista ovdje nije moguće realizovati nastavu za sve, pojašnjava direktor OŠ „Kiseljak 1“Nermin Merhemić.

„Mi smo na vrijeme obavijestili SMŠ „Zijah Dizdarević“ i nadležno ministarstvo međutim rješenja još nema. Ukoliko ga nadležni ne pronađu, mi ćemo, Kiseljačani, preuzeti to na sebe ali nećemo dozvoliti da naša djeca ispaštaju, kaže direktor Merhemić.

Kako bi na najbolji mogući način riješili nastali problem iz SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica su Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture poslali, kako kažu, tri prijedloga od kojih se dva odnose na ustupanje prostorija od strane škola koje program izvode po hrvatskom planu i programu, a treći, najprihvatljivi, bio je prijedlog o iznajmljivanju privatnog prostora pod zakup.

„Od maja mjeseca pokušavamo da riješimo ovaj problem jer ni djeca ni njihovi roditelji ne prihvataju prijedlog da iz Kiseljaka na dislociranu nastavu idu u Bilalovac ili Fojnicu“ kaže nam Merima Sijarić, direktorica SMŠ „Zijah Dizdarević Fojnica.

Međutim, njihovi prijedlozi na današnjem zasjedanju Vlade nisu naišli na odobravanje te je ovaj problem postao gorući za djecu koja bi već u ponedjeljak trebala sjesti u školske klupe.

„Iako je SMŠ Zijah Dizdarević davno dostavila prijedloge nadležno ministarstvo nije učinilo ništa da riješi ovaj problem i danas, na sjednici Vlade nisu prihvaćeni ti zahtjevi tako da djeca od ponedjeljka, njih 120, ostaje na ulici“ kaže za naš potral Tahir Lendo, premijer SBK te naglašava da je zatraženo od ministrice da hitno nađe rješenje ovog problema.

Kontaktirali smo i nadležnu ministricu Katicu Ćerkez, koja nam je kazala kako se upravo nalazi u Kiseljaku i da obilazi predloženi prostor za iznajmljivanje.

„Nakon obilaska ovog prostora i nakon što razgovaram sa direktoricom SMŠ Zija Dizdarević, sutra ću vjerovatno imati više informacija o ovome. U svakom slučaju imat ćemo rješenje, ako ne do ponedjeljka onda za sedam dana sigurno”, kaže ministrica Ćerkez.

A danas je na Vladi, kako saznajemo, najglasnije protiv iznalaženja ikakvog rješenja bio ministar HDZ-a iz Kiseljaka Zoran Marković koji očito zastupa stavove svoje stranke da Bošnjački srednjoškolci nisu dobro došli u Kiseljak i da za njihovo obrazovanje nema prostora ni mjesta u ovom gradu.

Razgovarali smo s ministrom Markovićem koji tvrdi da nije ni za ni protiv predloženih rješenja ali smatra da je bespotrebano izdvajati novac za neki prostor a prostora u školama ima dovoljno.

„U školi u Brestovsku/Bilalovcu ima dovoljno prostora za izvođenje nastave za ta odjeljenja srednje škole a svakako većina djece nije iz Kiseljaka, a mjesta za učenike ima u kiseljačkim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu“ kaže nam Marković.

A prostora za izvođenje nastave u Kiseljaku itekako ima, dvije srednje škole nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Nastava se izvodi u zgradi za čiju su izgradnju novac izdvajali i Bošnjaci i Hrvati.

„Smatram da je manja šteta koju će budžet pretrpiti kroz neke naknade za kirije nego daljne narušavanje međureligijskih odnosa u Kiseljaku do kojih će dovesti neiznalaženje rješenja“, kaže Elvedin Mušanović, zastupnik SDA u Skupštini SBK. Također smatra da su prijedlozi o tome da učenici na nastavu idu van Kiseljaka nekokrektni i neprimjereni bez obzira od koga dolazili.

Na kraju se postavlja pitanje, zbog čega je došlo do ovoga, da li na ovakav način neko želi ukinuti srednju školu po bosanskom planu i programu u Kiseljaku i natjerati bošnjačku djecu da uče hrvatski jezik i povijest Republike Hrvatske ili žele osiugurati dovoljan fond sati za svoje kadrove. Inače, svjedoci smo da niko od Bošnjaka ne može biti primljen u radni odnos u školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku.

Još samo tri dana je ostalo do početka nove školske godine. Da li će bošnjačka djeca u ovom malom gradu u srcu Bosne u ponedjeljak u školske klupe ili na vrata ministra Markovića i drugih odgovornih, ostaje da se vidi.

novum.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close