Bolesti svake godine u FBiH ubiju jednu općinu veličine Kiseljaka

Tumori, moždani udari, razne bolesti srca u posljednje dvije godine na prostoru Federacije BiH ubili su oko 21 tisuću stanovnika, što odgovara jednoj općini veličine Kiseljaka.

Posljednje izvješće Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovnika, koje je prije desetak dana prezentirano federalnoj Vladi, govori da je u ovom bh. entitetu u 2011. godini umrlo 20.208 stanovnika, (što je manje nego u 2010. godini, kada je taj broj iznosio 20.482).

Statistički podatci govore kako je stopa smrtnosti muškaraca nešto veća u odnosu na žene, umrlo je 10.369 muškaraca i 9839 žena.

Vodeći uzroci smrti su moždani udar iz skupine cerebrovaskularnih bolesti, zatim slijede kardiomiopatija ili bolesti srčanog mišića, a iz drugih oblika srčanih oboljenja slijede srčani zastoji te akutni infarkt miokarda.

Stopa smrtnosti izražena je i kod skupine ljudi sa suženjima srčanih žila kao i porasta broja oboljelih od tumora pluća i dijabetičara.

Sve češća pojava ovakvih oboljenja koja traže jak medicinski angažman pripisuje se nepovoljnim trendovima životnog stila i navikama stanovništva, pri čemu dominiraju bolesti ovisnosti (pušenje, alkoholizam, droge i psihotropne supstance).

Neprimjerena prehrana, prekomjerna težina i pretilost kao i nedostatak fizičke aktivnosti, predstavljaju ključne čimbenike rizika za zdravlje stanovništva Federacije BiH.

Istraživanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazalo je kako je pojava tumora kod muškaraca vodeća najveća na bronhijama i plućima, potom slijede tumori prostate, jetre i žučnih vodova…
Večernji list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close