Općina Visoko: Božićni prijem

Nakon što je 24. decembra upriličen prijem za predstavnike Franjevačkog samostana, danas su povodom nastupajućeg pravoslavnog Božića, općinska načelnica Amra Babić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Mirela Mateša Bukva upriličili prijem i za predstavnike visočke pravoslavne zajednice.

(Ismar Imamović – vipromo)

Sastanku su prisustvovali jerej Marko Maleš, predstavnik Pravoslavne crkvene opštine Visoko Novica Manojlović i predsjednik Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama Vahid Ramić.

U ugodnom razgovoru, kakanjski paroh Marko Maleš, pod čijim je ingerencijama pravoslavni hram u Visokom, upoznao je načelnicu sa problemima sa kojima se suočava visočka pravoslavna zajednica.

Inače, zgrada crkve sv. Prokopije sagrađena je 1857. godine, a obnovljena 1998. godine. Iako je proglašena nacionalnim spomenikom, danas se nalazi u djelimično ruševnom stanju radi štetnog djelovanja vlage.

Istaknuta je spremnost nadležnih Općinskih službi da se ovom problemu pristupi studiozno, te zajedničkim dijalogom i djelovanjem dođe do željenih rješenja.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close