Japanci napravili ćelije koje ubijaju rak

Žurnal “Cell Stem Cell” objavio je da su naučnici prvi put napravili ćelije koje mogu ubiti ćelije kancera.

Za ovo otkriće zaslužni su japanski naučnici koji su stvorili T-ćelije “ubice” ćelija raka.

Oni tvrde da se one mogu direktno ubrizgavati u kancer pacijenta.

Njih prirodno stvara tijelo, ali u nedovoljno velikom broju pa bi se injektiranjem takvih ćelija u tijelo trenutno podstakao imuni sistem da se izbori s bolešću.

Kako bi ih napravili, naučnici su prvo reprogramirali T-limfocite, specijalizirane za ubijanje određenih tipova raka, u drugi tip ćelija pod nazivom pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije).

Od njih su zatim razvili potpuno aktivne T-limfocite, specijalizirane za uništavanje ćelija kancera.

Ovi limfociti mogli bi u budućnosti biti standardna terapija, ali je do tada potrebno obaviti još mnogo ispitivanja.

Ranija istraživanja pokazala su da T-ćelije stvorene u laboratoriji uz upotrebu konvencionalnih metoda, nisu dovoljno dobre, jer imaju kratak životni vijek.

Kako bi to prevazišli, japanski istraživači, predvođeni Hirošijem Kavamotom, reprogramirali su zreli ljudski T-limfocit u iPS ćeliju i ispitali kako se ove ćelije razlikuju. Zatim su izazvali njihovo ponovno pretvaranje u T-limfocite.

– Sljedeći korak bit će testiranje mogu li ove T-ćelije selektivno ubijati ćelije tumora, a da ne oštete zdravo tkivo. Ako mogu, onda bi se u budućnosti ubrizgavale direktno u organizam pacijenta. To bi se moglo desiti u ne tako dalekoj budućnosti – kaže dr. Kavamoto.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close