-TopSLIDEVisoko

Blagoslov katoličke kapele na groblju u Visokom

Uoči svetkovine Svih Sveti, u nedjelju 31. listopada blagoslovio je katoličku kapelu na gradskom groblju u Visokom, fojnički arhiđakon, mons. Ante Meštrović, prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog. Na početku, arhiđakona mons. Meštrovića i nazočne vjernike pozdravio je fra Franjo Radman, gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom.
„Groblje na kojem se nalazimo započelo je postojati nakon Drugog svjetskog rata. Naime, kosti dragih pokojnika izmještene su iz starog groblja na kojem je jugoslavenska vojska formirala kasarnu; uzevši središnji dio grada, groblja i privatno zemljište, kao i đački franjevački konvikt. Groblje se vremenom širilo i uljepšavalo te su bile izrađene grobne arkade, a koje su u proteklom ratu porušene. Već tri desetljeća mi katolici ovoga grada svoje pokojne pratimo iz radionice pogrebnog poduzeća. Zato smo Bogu zahvalni da možemo blagosloviti ovaj molitveni prostor“, kazao je fra Franjo, te zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se dođe do ove građevine, da se uz konfesijske prostore uradi dvorana za komemoracije kao i moderni krematorij, prvi u BiH. Iako još cijeli kompleks nije dovršen, uprava Gradskih groblja Visokog ispunila je dugogodišnje želje, molbe i zahtjeve te je opremila katoličku kapelu.

Uslijedio je potom blagoslov kapele i misno slavlje koje je predvodio mons. Meštrović kao opunomoćenik vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića.

Mons. Ante se u propovijedi osvrnuo na biblijska čitanja o ljubavi prema Bogu i bližnjemu te kazao kako je ljubav ta koja povezuje Boga, čovjeka i svijet. Propovjednik se kratko dotaknuo i prigodnog događaja blagoslova grobljanske kapele koja kao i crkva okuplja ljude kao zajednicu vjernika, koji su mjesto Božjeg boravka, naglasivši da Bog ne stanuje u kamenim hramovima i kapelicama, nego u dušama vjernika.

Na kraju misnog slavlja fra Franjo je, uz ostalo, rekao kako je koronavirus odgodio blagoslov kapele koji se trebao ranije dogoditi, te zahvalio svima koji su pomogli gradnju. Uslijedilo je zajedničko druženje i domjenak u prostoriji namijenjenoj za takve događaje.

nedjelja.ba/KT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close