Blago iz Titovog sefa: I BiH želi dio kolača

Bosna i Hercegovina uskoro će uputiti zvanični dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu za dostavu spiskova stvari pronađenih u aprilu u sefu Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika SFRJ.

Time će BiH postati druga zemlja sukcesor imovine bivše države koja će se uključiti u ostavinsku raspravu između Titovih nasljednika, koja nije okončana ni 33 godine nakon njegove smrti. Nedavno je isti zahtjev beogradskom sudu uputila Ambsada Slovenije u Srbiji.

„Nije trebalo ni doći do toga da ostale zemlje bivše Jugoslavije moraju tražiti spisak stvari, nego su trebale biti uključene u proces otvaranja sefa od samog početka. Tako bi se izbjegle sve nedoumice koje su se javile u međuvremenu“, izjavio je za Avaz Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

Za sadržaj Titovog sefa, BiH je prvenstveno zainteresirana zbog porijekla zlata i drugih vrijednosti pronađenih u sefu u Narodnoj banci Srbije. U deset vreća pohranjenih u Titovom sefu u trezoru NBS-a pronađene su zlatne poluge, satovi, nakit, numizmatička zbirka novca…

Zanimljivo je da bilo kakvu dosadašnju naznaku da bi se ostale zemlje mogle umiješati u raspodjelu imovine pronađene u Titovom sefu Srbija stalno spori. Naime, taj čin su obavili te spisak sastavili savjetnici Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, Oliver Antić i Milorad Simić, kao i zamjenik Nikolićevog generalnog sekretara Nenad Jevremović. Od članova Titove porodice, kao ni nadležnog suda, niko nije izvršio uvid u Titovo naslijeđe skrivano 33 godine nakon njegove smrti.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close