Safet Sušić: Ukoliko želimo biti velika ekipa, moramo pobjeđivati velike ekipe

Situacija u reprezentaciji Bosne i Hercegovine po Safeta Sušića nije uvijek išla lako kao sada.

U eksluzivnom intervjuu za FIFA.com, bivši igrač Jugoslavije i Paris Saint-Germaina govorio je o snazi svoje ekipe i ambicijama vezanim za Mundijal.

”Prije svega veliko osjetio sam veliko olakšanje kada smo postigli pogodak u Litvaniji, jer smo konačno uspjeli izbjeći baraž iz kojeg smo ispadali dva puta uzastopno. Što se tiče Mundijala ne znam koliko daleko možemo ići. Igrali smo stvarno dobro protiv malih timova, ali do sada nismo uspjeli pobijediti veliku reprezentaciju, a igrali smo protiv Francuske, Portugala, Brazila i mnogih drugih. Ukoliko želimo da budemo veliki tim, moramo pobjeđivati velike ekipe. Imamo desetak odličnih igrača, ali igrači koji ulaze sa klupe nisu na istom niovu i to je naš problem”, istakao je popularni Pape, pa se potom osvrnuo na stil igre koji on preferira.

”Volim da napadamo i želim da čuvamo loptu u našem posjedu. Nekada imamo problema u defanzivi što rezultira sa primljenim golovima i stoga moramo igrati napadački. Imamo fenomenalne napadače i oni su naša snaga”, dodao je Pape koji smatra da njegov napadači nogomet može funkcionisati i na Mundijalu:

”Sigurno je da može, mada je najveći problem naša prva utakmica protiv Argentine i Lea Messija. Oni će igrati sa tri napadača i napadački orjentisanim veznim redom, a što se nas tiče, ja ću vjerovatno zamijeniti jednog ofanzivnog veznjaka za defanzivnog, ali želim igrati sa oba moja napadača, Vedadom Ibiševićem i Edinom Džekom, pa čak i po cijenu poraza”.

Na kraju, Pape se osvrnuo i na grupu F, koju pored BiH i Argentine, čine Iran i Nigerija.

”Mogli smo dobiti mnogo težu grupu, tako da se ne mogu žaliti. Imamo jednu veliku reprezentaciju koja će bez sumnje završiti na prvom mjestu, a Nigerija je stalni učesnik Mundijala zajedno sa Iranom koji je potpuna nepoznanica za nas, ali to što su se plasirali na Svjetsko prvenstvo govori da su dobra ekipa. Ono što je sigurno je da će odlučujuća utakmica za nas biti ona protiv Nigerije”, istakao je selektor naše reprezentacije, te zaključio:

”Ne postoji nijedan trener na svijetu koji će otići na Mundijal i reći ”idemo tamo turistički, da vidimo šta se dešava”. Stoga, naš cilj je proći ovu grupu i to je ono što želimo učiniti, ali ne znači da ćemo uspjeti”.

24sata.info

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close