Biznis kablovskih operatera vrijedan 100 miliona KM visi u zraku

U Bosni i Hercegovini postoji više od 50 kablovskih operatera a njihovo poslovanje često je na rubu zakona; Slobodna Bosna otkriva šokantne podatke o rasprostranjenom kriminalu, korupciji i nelegalnom poslovanju većine kablovskih operatera u BiH.

Doslovno u jednom danu više od 100.000 korisnika kablovske televizije diljem BiH može ostati bez televizijskog signala. Cijela šuma kablova nelegalno je nakačena na stubove gradske rasvjete i to je već godinama jedan od najizdašnijih izvora korupcije u kojoj izravno sudjeluju vlasnici stubova i kablovski operateri. U nekim slučajevima, kao vlasnici stubova pojavljuju se općine a u nekim slučajevima lokalna elektrodistribucija, ali to ništa ne mijenja na stvari: i u jednom i u drugom slučaju radi se o potpuno nelegalnom aranžmanu koji se svjesno zataškava jer predstavlja izdašan izvor zarade na crno. Kablovski operateri prisiljeni su plaćati reket općinskim moćnicima ili šefovima elektrodistribucije jer izravno zavise od njihove dobre volje: kao što su dopustili da se kablovi nelegalno nakače na stubove gradske rasvjete, jednako tako oni mogu narediti da se kablovi poskidaju a kablovski operateri ostave bez prihoda.

NEUSPJELA LEGALIZACIJA

To se naravno ne dešava, osim u rijetkim slučajevima kada kablovski operateri “zaborave” platiti reket ili kada se promijene nadležni šefovi pa više nisu sigurni kome trebaju plaćati reket ili pak, u još rjeđem slučaju, kada jedan od kablovskih operetera pokušava osigurati monopolsku poziciju i spriječiti konkurenciju da pod jednakim, dakle ilegalnim i nezakonitim uslovima, koristi stubove javne rasvjete. To se svojevremeno na pomalo karikaturalan način desilo u općini Mrkonjić Grad, kada je jedan od dva kablovska operatera u tom gradu, kome nije bilo dozvoljeno da koristi stubove javne rasvjete, postavio veliki plakat ispred Općine s natpisom “STOP KORUPCIJI”. U toj općini korupcija je otišla predaleko jer se ispostavilo da je povlašteni operater plaćao dvostruki reket: najprije je podmitio općinske službenike da svoje kablove nelegalno nakači na stubove javne rasvjete, a onda je platio i dodatni reket kako općinski službenici nikom osim njemu ne bi dozvolili istu nelegalnu privilegiju!

Sličan problem iskrsnuo je ne tako davno i u Sarajevu, kada je Telemach kupio nekoliko lokalnih operatera i krenuo u ozbiljno širenje biznisa u BiH. Iz “Telemacha” su tada tvrdili da su Elektroprivredi BiH ponudili fer ugovor, navodno milion KM godišnje, kojim bi se “legaliziralo” korištenje stubova javne rasvjete.

“Godinama unazad internim dogovorom s malim kablovskim operaterima Elektroprivreda BiH dozvolila im je da na stubovima postave kablove za telekomunikacijske usluge. Kada smo se pojavili na bh. tržištu, kupili smo te male kablovske operatere i sada želimo legalno koristili državnu imovinu te za to platiti naknadu”, otkrio je svojevremeno Željko Batistić, direktor Telemacha.

No, s druge strane, iz Elektroprivrede BiH kategorički su negirali ove tvrdnje, ističući da su “Telemachu” oni ponudili ugovor kojim se obavezuju da plate najamninu. Elvedin Grabovica, direktor ovog preduzeća, rekao je da žele zaštititi svoju imovinu.

“Oni tvrde da im je to skupo, ne računajući da su deset godina bez ikakvog troška koristili tuđu imovinu. Ako ne budu sarađivali, skinut ćemo s naših stubova nelegalne kablove. Sve ono što se koristi, a da je tuđa imovina, treba se platiti. Insistiramo na tome da naše komisije procijene koja infrastruktura smeta našoj i ona će biti uklonjena zbog sigurnosti naše mreže”, poručio je Grabovica.

RASPROSTRANJENA KORUPCIJA

Ali, “Telemach” u zoni odgovornosti Elektroprivrede BiH nije jedini, nego tek jedan od dvadesetak kablovskih operatera koji nelegalno koriste državnu imovinu i pune privatne džepove općinskih čelnika i šefova lokalne elektrodistribucije. Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, niti jedan kablovski operater, računajući i one najveće, kakav je na primjer HS u Sarajevu ili pak Telemach na širem prostoru Federacije BiH, nema potpisan ugovor s Elekroprivredom BiH o korištenju stubova javne rasvjete. Taj problem nije uspio rezriješiti ni najveći među njima, Telemach, koji je u međuvremenu promijenio vlasnika i posredstvom srbijanskog tajkuna Dragana Šolaka, dospio pod kontrolu moćnog američkog investicijskog fonda KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co). Amerikanci su se našli u čudu kada su shvatili da cijeli njihov biznis u BiH, koji su skupo platili, doslovno visi u zraku. Za pomoć su se svojevremeno obraćali i američkoj ambasadi u Sarajevu, no ni intervencija američkih diplomata u Elektroprivredi BiH nije urodila plodom jer naprosto ne postoji ni tehnički a ni zakonski osnov da se legalizira višegodišnji haos u ovaj oblasti. Ukoliko bi Elektroprivreda BiH izašla u susret Telemachu, morala bi jednako tako izaći u susret i svim ostalim kablovskim operaterima kojih danas u BiH ima više od 50!

Tako je cijeli biznis kablovskih operatera u kome se godišnje vrti najmanje 100 miliona KM, postao krajnje nesiguran a na nešto dulje staze i neodrživ jer se ova oblast prije ili kasnije mora zakonski urediti u skladu s evropskim standardima. A to praktično znači da će kablovski operateri na koncu ipak morati odriješiti kesu i investirati ozbiljan novac u izgradnju vlastite infrastrukture.

MASOVNA UTAJA POREZA

Godinama se pretplata skupljala od vrata do vrata, u kešu

Nelegalno korištenje stubova javne rasvjete samo je jedan od cijelog niza vrlo ozbiljnih prekršaja koje čine kablovski operateri. Pretplatu su godinama skupljali od vrata do vrata preko mreže inkasanata, što je stvaralo golemi prostor za utaju poreza i prikrivanje stvarne dobiti. Taj je problem djelimično riješen jer su ozbiljniji operateri uveli žiralnu naplatu mjesečnih računa, no još uvijek postoji drastična razlika između stvarnog i prijavljenog broja pretplatnika. Procjenjuje se da skoro 40 posto tržišta otpada na sivu zonu!

NELOJALNA KONKURENCIJA

Prekogranični kanali otomaju zaradu medijima u BiH

Poseban problem predstavlja reemitiranje prekograničnih kanala (FOX, Universal, MTV, PINK, Sport Klub, Arena sport itd.) koji se nalaze van pravnog, fiskalnog i poreskog sistema BiH. Više od polovina ovih kanala emitira cijele blokove komercijalnih reklamnih poruka, bez plaćenog PDV-a u BiH, što elektronske i printane medije u BiH dovodi u neravnopravan položaj.

Prekogranični kanali ništa ne plaćaju, na njih se ne odnose zakoni BiH, mada izravno kontroliraju preko 40 posto marketinškog kolača koji de facto otimaju elektronskim i printanim medijima u BiH.

(SB)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close