Ekipe za spašavanje dobro napreduju prema odsječenim rudarima

Napori na spašavanju 34 zenička rudara zatočena u jami Raspotočje daju već prve rezultate, jer pripadnici četa za spašavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

(Fena)

– Ekipe koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje – saopćio je Esad Ćivić, direktror zeničkog Rudnika, u razgovoru sa članovima porodica, radnih kolega i predstavnicima nekoliko medijskih kuća.

Zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizirane ekipe četa za spasavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

– Nama su se u ovom trenutku javili iz gotovo svih rudnika i ponudili svoju pomoć na čemu smo im zahvalni. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti, tako da očekujemo, ako ne bude neikh komplikacija, da će ljudi uskoro izaći uz jame –  rekao je Ćivić.

Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali sa većim brojem rudara koji se nalaze u jami i koji su također poduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca. Najveći dio posla u spasavanju obavlja se ručno, jer je  najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

Cijelo vrijeme dok traje borba za spašavanje rudara pored velikog jamskog izvoznog okna, preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći. Na odjelima zeničke Kantonalne bolnice takođe je sve spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

U razgovoru ekipe Agencije FENA sa dr. Kasimom Spahićem, dežurnim ljekarom na Odjelu za urgentnu medicinu, i dr. Ibrahimom Cerom, dežurnim ljekarom na Odjelu hirurgije, rečeno je da su “svi bolnički resursi na raspolaganju i slučaju da treba pomoć većem broju pacijenata”.

Osim članova štaba za spasavanje, koji djeluje u ovim vanrednim uslovima i kojim rukovodi federalni rudarski inspektor, do ranih jutarnjih sati u krugu jame Raspotočje sa rudarima boravili su federalni premijer Nermin Nikšić sa nekoliko ministara i saradnicima, i Elvedin Grabovica sa saradnicima. Predstavnici nekoliko samostalnih sindikata sa područja Fedrecije BiH i Zeničko-dobojskog kantona također su u večernjim satima pristigli u Raspotočje i ponudili konkretnu pomoć svim strukturama Rudnika.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close