Novi problemi u Zeničko-dobojskom kantonu: Putevi u prekidu, djeca ostala kod kuće

Posljednje padavine su Zeničko-dobojskom kantonu donijele nove probleme. Povećan je vodostaj rijeka, te dolazi do izlijevanja iz korita, što pravi nove nanose na pojedinim putnim komunikacijama, koji su u prekidu.

(Oslobođenje)

Odsječena naselja

– Nakon majskih poplav, došlo je do toga da su određeni vodotoci promijenili pravac kretanja, da su korita izmijenjena. To nije riješeno i svaka manja padavina dovodi do izlijevanja rijeka, a s obzirom na to da su u nivou putnih komunikacija, i do prekida cesta za saobraćaj. Najveći problemi su u općinama Zenica i Žepče, prvenstveno mislim na regionalnu cestu Nemila – Bistričak, koja povezuje veći broj naselja u tom regionu, među kojima su Šerići, Vukotići i Jastrebac. Padavine u noći utorak na srijedu donijele su prekid te komunikacije, kazao nam je Sead Džanović, direktor KU Civilna zaštita ZDK-a.

Rijeka Bistrica se izlila na put i donijela nove nanose kamena i zemlje. Izvođač radova Almy nastoji da se osposobi put. Zbog navedenog ne saobraćaju ni autobusi, usljed čega djeca ne idu u školu.

– Ista je problematika, nešto manjih razmjera, u području Topčić-Polja, gdje Starinski potok opet nanosi veće količine materijala, ali je situacija za sada pod kontrolom. Na području Žepča, u Donjoj Golubinji koja je na ulazu u MZ Željezno Polje, opet je došlo do prekida improvizovanog puta, osposobljenog ovih dana. Opet je rijeka izašla iz korita. To se desilo zbog određenih nelegalno izgrađenih mostova, tj. uskih grla. Ekipe su na terenu i nastoje stanje vratiti u normalu. Imamo dva alternativna puta koja idu od Donje Golubinje do Mjestove Ravni preko Biljevine, odnosno preko Briješća. Ali, autobuski prevoz je do daljnjeg u prekidu, istakao je Džanović, te dodao da je teško procijeniti kada će se situacija normalizovati, jer su najavljene nove padavine.

Upozorio je stanovništvo koje živi i koje se kreće u blizini svih vodenih tokova na pojačane mjere opreza.

Uređenja nema

– Ova problematika će i dalje biti prisutna, prvenstveno zato što se od maja do danas nije gotovo ništa učinilo na uređenju riječnih korita. Konkretno mislim na Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je nadležno za vode druge kategorije na području našeg kantona. Na ovom planu se nije gotovo ništa učinilo, a ako ne budemo imali uređena korita, onda ne možemo reći ni da imamo sigurne putne komunikacije koje se nalaze uz njih, poručio je Sead Džanović.

Naglasio je kako i improvizovane interventne komunikacije, koje su putem organa civilne zaštite u vremenu prirodne i druge nesreće osposobljene, zahtijevaju redovno održavanje od nadležnih službi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close