-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Biserko: Dodikovo rastakanje BiH smišljeno u Beogradu, cilj pripajanje RS

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Aćimović nakon što su taj mural gađale jajima.

Sve su češći šovinistički incidenti koji završavaju policijskom intervencijom, odnosno privođenjem onih koji kritikuju srpski nacionalizam i ratnu politiku Srbije. Jučerašnji incident kada su aktivisti zahtijevali brisanje murala Ratka Mladića i potom i privođene Aide Ćorović i Jelene Aćimović je nastavak fašizacije društva koja je u toku vec duže vrijeme.

To jasno govori i o tome da se aktuelni režim vratio na pozicije devedesetih i da bezobzirno nastavlja sa svojom politikom ujedinjenja svih Srba drugim metodama ocjenjujući da treba iskoristiti istorijske okolnosti i slabost međunarodne zapadne zajednice. To prije svega podrazumijeva negiranje ratnih zločina i genocida i reviziju istorije kojom se u prvi plan ističe teza o Srbima kao glavnim žrtvama u obje Jugoslavije, te da je Republika Srpska rezultat sprečavanja novog genocida nad Srbima. Ponašanje Milorada Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu koja ima za cilj njeno pripajanje Srbiji.

Ovako otvoreno prkošenje međunarodnoj zapadnoj i njenoj aktuelnoj ofanzivi pacifikovala situacije na Zapadnom Balkanu takođe ukazuje da je Beograd skinuo rukavice i da je radikalno krenuo ka finalizaciji svojih namjera. Drsko ponašanje Aleksandra Vulina koji je nakon incidenta položio ružu ispod murala Ratka Mladića je potvrda da režim stoji iza kreatora murala.

Činjenica da je predsjednik pod sve većim pritiskom američkih službi koje tvrde da je blisko povezan sa klanom Belivuka, posebno pismom sedam kongresmena predsjedniku Bidenu koji traže sankcije protiv njega, ukazuje da se režim nalazi pred ozbiljnim izazovom – nastavak radikalizacije ili uvažavanje pritisaka američke administracije. To će prije svega zavisiti od ponašanja Rusije i donekle Kine i njihovih nagodbi sa Zapadom.


(N1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close