-TopSLIDERukometSportVisoko

Denis Cana, kondicioni i fitness trener: “Iz dana u dan se usavršavam i želim da pomognem visočkim rukometašima”

Rukometni klub “Bosna” Visoko na početku ovosezonskih priprema angažovao je nekadašnjeg fudbalera Denisa Canu za kondicionog i fitness trenera, odnosno glavnu osobu za fizičku pripremu igrača. Cana, koji je u svojoj aktivnoj fudbalskoj karijeri nastupao za visočku Bosnu i još nekoliko bh. klubova, kao i u Češkoj i Omanu, nakon završetka igračke karijere jedno vrijeme je bio i pomoćni trener u NK “Bosna”, ali ono što je sebi postavio za cilj prije određenog vremena jeste edukacija za osobu zaduženu upravo za fizičke pripreme igrača i za sada to radi veoma dobro. Kako sam ističe, mnogo i novca i svog vremena je uložio i ulaže da bi postao što bolji trener, a ono što njegovi “puleni” za sada pokazuju, daje mu razloga za satisfakciju i potvrdu dobrog rada.

“Spletom okolnosti sam se našao u rukometnom svijetu. Još dok sam bio u fudbalskim vodama segment fizičke pripreme me je jako zanimao. Do rukometa i pozicije fitness trenera sam došao poslije testiranja fizičkih sposobnosti i morfoloških pokazatelja kojima se odnedavno bavim. Poslije toga ljudi iz rukometnog kluba su izrazili želju da me angažuju na poziciju fitness trenera. Ideja mi se svidjela, jer sam ja svakako postavio sebi životne ciljeve po pitanju posla vezane za kondiciju i fitness. Zato je ovo bila idealna prilika za mene da se priključim i da svoje iskustvo obogatim praktičnim radom, pored formalnog obrazovanja kojem sam se posvetio. To je bila dobra šansa i iskoristio sam je. U klubu sam zadužen za fizičku spremu i za fitness segment, a što se tiče samog rukometa ja nemam nekih dodirnih tačaka sa tim”, kaže Cana.

Naravno, iako su sportisti i jedni i drugi, ipak ima razlike u radu i pripremi fudbalera i rukometaša. Upravo to Cana i naglašava.

“U principu, svaki sportista mora biti fizički spreman. Ali sama kompozicija utakmice od 90 minuta na terenu koji jedužine oko 100 metara u odnosu na utakmicu od 60 minuta na terenu koji je 40 metara je skroz različita. U rukometu su napadi kraći, dinamičniji i puno više treba eksplozivne snage i izdržljivosti, dok se i u fudbalu takođe mora biti spreman, ali je npr. trčanje drugačije. U rukometu nemamo trčanje duže od 20-ak metara i to se odnosi uglavnom na neke kontre. U fudbalu imamo teren koji je dug 100 metara i kada krene kontra može se trčati i do 70 metara. Tako da samim tim postoje razlike u pripremi sportaša jer svaki sport ima neke svoje specifičnosti. Za razliku od fudbalera rukometaši puno više koriste gornje ekstremitete, s tim da i donji moraju jednako odgovarati gornjim da ne bi dolazilo do povreda i sličnih stvari, dok fudbaleri imaju mnogo veći akcenat na donjim ekstremitetima jer im zahtjevi vezani za gorenje ekstremitete nisu toliko izraženi”, pojasnio je ovaj Crnogorac sa dugogodišnjom adresom stanovanja u Visokom.

Rukometni klub je dugo vremena bio bez konkretne osobe zadužene za fizičku spremu igrača, a visočkom timu Denis je veoma dobro došao, posebno ako se ima u vidu potrebna snaga i kondicija u sezoni koja neće biti nimalo lagana za nekadašnjeg prvaka naše zemlje.

“Ono što je veoma zanimljivo za reći jeste da do sada nije bilo kondicionog trenera u rukometnom klubu. Dok sam bio u fudbalu, obavljao sam tu funkciju kao pomoćni trener, ali moramo znati da je rukomet ipak dva nivoa iznad kada gledamo ligaško takmičenje i da to mora biti ozbiljnije u svakom pogledu. Međutim, kako sam saznao, dugi niz godina u klubu nije bilo kondicionog trenera, a ako težimo Zapadu i gledamo da budemo kao oni, tamo je neminovnost da imate kondicionog trenera. Čak, u klubovima imate trenere koji su zaduženi za segment snage i teretanu, zatim trenera za segment trčanja i slično. Vjerujem da su mnogi bili skeptični, jer im je došla osoba koja je čitav život provela u fudbalu, ali mislim da su sada zadovoljni jer se vide rezultati našeg zajedničkog rada. Što se mene tiče, ja sam veoma sretan kako su me prihvatili s obzirom da je ovo meni prvi fitness posao ili posao kondicionog trenera”, priča Cana.

Činjenica je da su treninzi rukometaša veoma sadržajni, sa različitim vježbama, što u znatnoj mjeri pomaže svima, a posebno treneru Milanu Hovorki jer dobija mnogo spremnije igrače. Prema riječima Denisa Cane, uvedene su određene novine posebno kada se ima u vidu dosadašnja uobičajena priprema bh. sportista gdje se najčešće ne ulaže mnogo u to, barem kada su jači fizički treninzi u pitanju.

“Što se tiče moje edukacije, ja se zaista trudim da se što više usavršavam. Imam nekoliko certifikata, nekoliko završenih edukacija, tako da sve ovo nije došlo samo od sebe. Sve je ovo plod dugotrajnog učenja i rada. Mlad sam, pratim šta se sve dešava u Evropi i svijetu, došlo se do novih saznanja o novim metodama u treninzima, a kada ima čovjek želju da nauči sve to, onda je lako sve naučeno implementirati u praksi.”

Visočka “Bosna” je nažalost pred sam početak sezone ostala bez nekoliko planiranih pojačanja, tako da je u znatnoj mjeri skraćena rotacija u ekipi. Iz tog razloga i sami igrači moraju više raditi na svojoj snazi, a kako kaže Denis, vidljiv je napredak u odnosu na početak sezone.

“Ja moram priznati da sam zadovoljan, obzirom da su ovo prve ozbiljnije pripreme u fizičkom segmentu koje su morale biti oprezne sa te strane da se ne napravi preopterećenje igrača, a s obzirom da znamo da nemamo širok kadar prvenstveno je bilo bitno podići taj neki nivo fizičke spreme ali zadržati zdravlje. Jer ako se ne radi sistematski, ako se ne radi planski, odnosno ako ne postoji “glava i rep” onda dolazi do preopterećenja a samim tim i do povreda igrača. Zdravlje stavljam na prvo mjesto i kada je igrač zdrav onda je fizičku spremu lako postići, a kad se fizička sprema diže nekontrolisano onda često dolazi do naglih padova“, objasnio je.

Mladi kondicioni i fitness trener, pored posla u RK “Bosna” radi i individualne treninge sa rukometašima, fudbalerima ali i rekreativcima, a vodi i grupne funkcionalne treninge za rekreativce. Ističe da mu fudbal i ne nedostaje toliko, jer je svoj život usmjerio upravo u pravcu obrazovanja i rada na fitness i kodicionom planu, ali i zbog dodatnih fudbalskih treninga koje radi sa mladim fudbalerima.

“Trenutno radim sa mladim fudbalerima individualno tako da mi sa te strane ne nedostaje tog rada u fudbalu. Zanimljivo je dok sam bio fudbaler i dok sam živio u Češkoj, taj fitness segment mi se uvijek sviđao. Recimo, mi smo imali dosta različitih treninga, vezanih za različite sportove. Nije bilo je situacija da se zna unaprijed šta će se raditi, jer se na taj način jednostavno gubi motivacija za trening. U Češkoj sam dobio C i B UEFA licence za fudbalskog trenera i planirao sam da to fudbalsko obrazovanje nastavim ovdje. Međutim, kada sam se vratio, kroz neka svoja razmišljanja sam shvatio da je ono što je meni draže i bolje, a ujedno je i deficitarno na ovom području, je upravo ta kondiciona priprema sportista. Onda sam odlučio da prestanem sa obrazovanjem u smjeru fudbala i da ne idem na A licencu nego da se fokusiram na ovo obrazovanje”, dodao je Denis Cana, momak koji je svojevremeno bio izabran i u tim prvenstva Prve lige FBiH u fudbalu.

Trener visočke Bosne, srbijanski stručnjak Milan Hovorka, prezadovoljan je Caninim angažmanom, ali i njegovim sveukupnim učešćem na treninzima koji igračima Bosne u svakom pogledu donosi napredak.

“Pre svega Denis Cana je jedan divan porodičan čovek sa velikim srcem. Pošteno i profesionalno radi svoj posao kondicionog trenera. Mislim da je Denis pravo otkrovljenje koji je u ekipu Bosne Visoko uneo krajnje profesionalan rad što se tiče kondicione pripreme kako rade samo vrhunske ekipe. Svoj vedar duh prenosi na ekipu u trenucima kada teško rade tako da im trenizi nisu teški. Jako puno pomaže igračima što se i vidi na terenu, imaju kondicije da se nose sa svim ekipama a naročito im pomaže u vežbama za prevenciju od povreda, jer je i sam zbog povrede prestao rano da se bavi fudbalom i zna koliko teško pada igraču kada je povređen. Što bi rekao jedan naš prvotimac ‘Nikada nisam manje trenirao na pripremama a nikada nisam bio bolje pripremljen’. Iz ove izjave vidite kakav je Denis Cana kondicioni trener. Mogu samo da mu se zahvlim što je deo mog stručnog štaba! Ponavljam, jedan divan čovek, pravi profesionalac, voli svoj posao i samo osoba sa takvim kvalitetima može da bude vrhunski kondicioni trener a i trener uopšte. Tek će se u narednim godinama čuti za Denisa Canu!”, istakao je trener Hovorka.

I jedan od najboljih igrača u dosadašnjem dijelu sezone, Almir Osmanhodžić, ističe značaj rada sa klupskim fitness trenerom.

“Denis je prije svega jedan dobar čovjek i veliki sportista željan rada i uspjeha. Donio nam je jedno veliko osvježenje u radu, prije svega na fizičkoj spremi i kod prevencije povreda. Stvarno se uklopio od prvog dana kao da je tu već godinama sa nama. Mnogo znače njegovi savjeti meni, a i ostalim igračima tokom pripreme za trening, ali i poslije kada smo u fazi odmora. Mislim da ima veliki udio u našim rezultatima”, rekao je Osmanhodžić.

Neven Krajišnik

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close