-TopSLIDEVisoko

Bilalović: Činimo sve kako bi radnicima KTK omogućili odlazak u zasluženu penziju

Direktor KTK Visoko Senad Bilalović rekao je Patriji da je na dobrom putu da riješi problem kožarinih radnika, čija je dokumentacija zaprimljena u PIO još prije nekoliko mjeseci, ali koji još nisu dobili penziju.

Prije nekoliko dana uplaćen je novac kojim je povezan staž za 75 bivših radnika KTK. Staž im je uvezan za period od 2001. do 2010. godine. U toku je tehnička obrada tih podataka u PIO.

Od tih 75 radnika, 30 ih automatski ide u penziju, jer su se posljednjim izmirivanjem obaveza KTK stekli uvjeti za to. Oni su čak potpisali i dokumenataciju za dobijanje prijevremene penzije. Ubrzo bi mogi očekivati i Rješenja o penzionisanju, prve penzije, ali i zaostalih šest penzija.

Slijedi uvezivanja staža za period 2011. – 2013. godina za preostalih 45 radnika. Time će i oni biti na korak do penzije.

– Činimo sve kako bi i ostalim radnicima omogućili odlazak u zasluženu penziju – rekao je Bilalović za NAP.

Bilalović objašnjava da o sudbini kožarinih radnika intenzivno pregovara sa Vladom FBiH, Poreskom upravom, Penziono-invalidskim osiguranjem, ali i drugim Vladinim tijelima. U sve ove aktivnosti uključeni su i predstavnici penzionera kako bi zajedničkim snagama pronašli najbolje rješenje za radnike KTK.

– Mislim da svi imamo interes da te radnike zbrinemo i pošaljemo u penziju – rekao je Bilalović.

Bilaović napominje da u 2016. godini uvjete za penzionisanje ispunjava još oko 70 bivših uposlenika KTK. Uz pomoć Vlade FBiH traži model kako i za njih osigurati uplatu i povezivanje staža.

Treba znati da je KTK jedna od bh. kompanija koja je problem radnika riješila bolje nego što su to uradile mnoge druge državne kompanije u zemlji, koje su razrušene posljednjim sukobima i koje više ne rade, piše Patria.

www.magazinplus.eu – NAP.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close