Bila je 27. noć, Noć kadra: Ti voliš praštati, oprosti meni

Dragi Bože, ti si onaj koji praštaš, ti voliš praštanje, pa oprosti meni, odjekivalo je sinoć sve do sehura u džamijama, u domovima bosanskih muslimana, u mnogim srcima, što su 27. noć ramazana, onu za koju Časna knjiga kaže da je vrednija od hiljadu drugih noći, proveli u bdijenju i u ibadetu: u skrušenim molitvama Gospodaru svih svjetova da im upravo Noć kadra, Noć sudbine, donese u narednoj godini puno Božije milosti, nafake, berićeta.Vrijednost zna samo Gospodar

Hadži Hikmeta Gabela (83) otišla je i sinoć, prije akšama, u džamiju koja je njoj najbliža, u Jordansku na Grbavici, omrsila se jednom hurmom i čašom vode. Čini tako cijeli ramazan, a iz džamije se vraća iza ponoći, nakon teravije. Ova hadži hanuma posti već treći mjesec, u čajluke, kako se to u narodu kaže. Ona, zapravo, budna dočekuje sabah u cijeloj ovoj trećini ramazana, kako je činio i Allahov poslanik, zato što se tačno i ne zna da li je Noć kadra 27. ili neka od noći prije ili će to možda biti ona koja tek slijedi. Jedno je gotovo sigurno, Noć kadra, čiju vrijednost i blagodat zna samo Uzvišeni Gospodar, svake godine se mijenja. 

Hadži hanuma, kao i desetine hiljada vjernika u BiH, kao što to čine muslimani cijeloga svijeta, u 27. noći suzama kvase svoja lica želeći da budu od onih na koje će se Uzvišeni Allah smilovati i oprostiti im grijehe. Zato što vjeruju i u to da, koje god se djelo u toj noći učini, ono je vrednije od hiljadu mjeseci u kojima se ne nalazi Noć kadra, mnogi muslimani su i juče hitali da podijele zekjat i vitre u Bejtul mal, sadaku onome kome je najpotrebnija, a potrebna je mnogima danas.

Meleci se spuštaju

Ali, jednako kao i svih proteklih noći u ramazanu, vrilo je sinoć posebno na Baščaršiji, na kojoj su se kolone vjernika susretale, preplitale, jedne druge osmijehom častile. Jer, kažu, ako nemaš ništa drugo, pokloni lijepu riječ, pogledaj lijepo i tako sve do svanuća, kada se i meleci spuštaju na Zemlju i svjedoče ko je kako proveo ovu veličanstvenu noć, u kojoj je, po nekima, počelo objavljivanje časnoga Kur'ana. 

 I iako se o njoj vjekovima već govori na razne načine, pa se smatra da je to uvijek blaga, vedra noć, ni vruća, ni hladna, da je u njenom danu Sunce crvenkasto i slabašno, da svjetlost u njoj biva na svakom mjestu, da se drveća saginju i opet vraćaju, koliko god je, dakle, opisivali, jasno je: nikad se ne može ni približno dočarati samo ono što jedan vjernik u njoj doživi, s drhtavom nadom da će dočekati i narednu.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close