Bevanda: Stopa nezaposlenosti mladih u BiH od 59 posto je poražavajuća

Potrebno je voditi računa da je u Bosni i Hercegovini neophodno raditi na poboljšanju osnovnih ekonomskih parametara, kao što su stopa nezaposlenosti mladih, koja iznosi poražavajućih 59 posto, najveća stopa javne potrošnje na socijalnim davanjima u regiji, nizak položaj na ljestvici prema indeksu percepcije korupcije, istakao je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH na današnjoj prezentaciji Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovi i mnogi drugi parametri, napomenuo je Bevanda, mogu se riješiti oštrom borbom protiv korupcije, jačanjem vladavine prava, transparentnosti poslovanja, uključivanjem svih strana u izradu strategija borbe protiv korupcije.

Može se to učiniti, stav je Bevande, i poboljšanjem poslovnog okružja, i to ulaganjem u obrazovanje i prekvalifikaciju radne snage, smanjenjem broja institucija potrebnih za dobivanje dozvola potrebnih za poslovanje i start poduzeća, ulaganjem u razvoj srednjih i malih poduzeća kao okosnicu samozapošljavanja, poboljšanjem izvozno orijentiranih industrija, kao i socijalnom zaštitom svih građana BiH u smjeru učinkovitijeg i kvalitetnijeg djelovanja sustava.

“Prošlo je nešto duže od dva mjeseca otkad je Bosnu i Hercegovinu zadesila najveća prirodna nepogoda u posljednjih nekoliko stoljeća. Štete od poplava se još uvijek zbrajaju, preminuli oplakuju, a mnogim našim sugrađanima život je stao i miruje već dva mjeseca. Upravo u organizaciji Europske komisije u BiH je 24. svibnja organiziran forum kako bi se poboljšala ekonomska situacija u BiH. I u svome tadašnjem obraćanju kazao sam da su nas ove poplave izuzetno puno koštale i koštat će. Danas, nepunih dva mjeseca iza ovih mojih riječi, već postoje konkretniji podaci. Ukupne trenutačne i procijenjene dugotrajne štete su nepunih četiri milijarde BAM. Vremensko razdoblje oporavka je minimalno tri godine”, naglasio je Bevanda.

Naveo je da je u protekla dva mjeseca Vijeće ministara BiH organiziralo 14 sjednica na kojima se raspravljalo i gdje su se poduzimale konkretne mjere u vezi s nastalima poplavama. Pored ovoga, a isključivo marljivim radom i zalaganjem sviju, Fiskalno vijeće BiH usvojilo je novi globalni fiskalni okvir (GFO) za razdoblje 2015. – 2017. godine kao preduvjet donošenja proračuna za 2015. godinu upravo u cilju stabiliziranja cjelokupne ekonomske situacije u BiH.

Također, prošli je tjedan održana i donatorska konferencija u Bruxellesu za BiH i Srbiju, na kojoj je konkretno za BiH osigurano 138 milijuna eura donacija i 671 milijuna eura kreditnih sredstava, čime se ukupno od strane međunarodne zajednice pomoglo stanovništvu BiH s 809 milijuna eura, pored sredstava koja su u prvim danima poplave dostavljena.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close