BiH tone u izolaciju!

Šta biste vi još htjeli? Da dođemo i da vas tučemo? Pa, već ste pod sankcijama ne samo Evropske unije, prva je reakcija koju smo jučer dobili u diplomatskim krugovima.

Ona je uslijedila nakon što smo pitali šta Bosna i Hercegovina može očekivati ako se 1. oktobra u Briselu politički lideri ne dogovore o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) o slučaju „Sejdić – Finci“ te koordinacijskom mehanizmu.

Milionski gubici

– Izgubili ste blizu 11 miliona KM pomoći za poljoprivredu. U pitanju je još oko 18 miliona KM za turizam, srednja i mala preduzeća i planiranje. Zbog toga što se niste htjeli dogovoriti o fondovima za pomoć poljoprivredi, u budžetu IPA 2 za period 2014.-2020. neće biti sredstava za tu oblast, a ona su trebala iznositi najmanje još 250 miliona eura. Bezvizni režim vam je na sve klimavijim nogama… – nabraja evropski zvaničnik koji je za „Dnevni avaz” jučer govorio pod uvjetom anonimnosti.

On ponavlja upozorenja zvaničnika Evropske komisije (EK) i ambasadora država članica Evropske unije (EU) u BiH – „sve dublje i brže tonete u samoizolaciju”.

Naš sagovornik upozorava da bi 1. oktobar mogao biti ili zaokret ili sunovrat.

Ako se postigne dogovor, ako evropskim zvaničnicima bude predstavljeno rješenje koje prihvata većina stranaka u Parlamentu BiH te mehanizam koordinacije kojim će BiH sa EU komunicirati jednim glasom, bit će otvorena vrata za predaju kredibilne aplikacije za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ako se ponovi ustaljena praksa da bh. lideri pred zvaničnike EU dođu s različitim stavovima i vrijeme potroše u međusobnom blaćenju, Brisel će zatvoriti vrata BiH.

– Izbor je na vama i vašim liderima. Dogovor osigurava deblokadu procesa. Nove svađe označit će kraj dosadašnjeg pristupa EU Bosni i Hercegovini. Mi se, naprosto, više nećemo baviti vama. Imamo i prečih problema i važnijih sagovornika. U regionu Srbija i Kosovo bilježe stalni napredak u razgovorima, rješavaju se teška i vrlo bolna pitanja. Crna Gora već je u procesu „skeniranja” poglavlja za članstvo, Albanija ima novu demokratsku vladu koja mnogo obećava… Oni hoće u EU, idu naprijed i mi ćemo im pomoći. Vi ne znate šta ćete sa sobom. Kada saznate, javite nam – ističe on bez imalo diplomatskog uvijanja.

Jačanje skeptika

Upozorava i da se EU suočava s izborima. Ne samo kada su u pitanju neke bitne države članice nego i same institucije EU.

Precizira da su naredne godine izbori za Evropski parlament (EP) i naglašava da su sve jače snage koje, u najboljem slučaju, sumnjaju u ovu i ovakvu EU.

– Sastav narednog EP-a bit će još više euroskeptičan i još oštrije protiv daljnjeg proširenja. A ta institucija bira Evropsku komisiju. Dakle, EK će biti neuporedivo strožija prema kandidatima za ulazak u EU. Vi niste svjesni koju štetu sebi pravite ovakvim igricama koje gledamo svaki dan. Vaši su političari sebični, neozbiljni, neodgovorni i većina njih ne zna i neće da zna šta je EU. Oni se brinu samo o sebi. A vi ste ih izabrali – ističe visoki diplomata EU.

On naglašava da bi zatvaranje vrata EU značilo i to da bi se tom činu pridružile i druge evropske institucije, poput Vijeća Evrope, ali i sve evropske banke.

– Davno smo rekli: Ako dođete u ovu fazu, EU će osigurati da BiH bude kažnjena u svim institucijama u svijetu gdje mi imamo predstavnike. Od Svjetske banke do MMF-a – upozorava on.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close