BiH se “smiješe” dvije tranše od 434 mil. KM, ali čekaju i brojni uslovi

U prva dva mjeseca naredne godine BiH mogla bi dobiti dvije tranše kredita od MMF-a, u vrijednosti od oko 434 miliona KM, izvijestila je BHT.

Deveta tranša kredita MMF-a u iznosu od oko 134 miliona KM, koja je trebala biti uplaćena sredinom septembra, mogla biti biti odobrena početkom naredne godine. Nakon toga mola bi uslijediti i deseta tranša kada bi 300 miliona KM moglo biti uplaćeno budžetima naše zemlje.

– Njihov plan su dvije tranše. Moguće je da se prva tranša već realizira u prvom ili drugom mjesecu iduće godine, a mi u Vladi Federacije, odnosno Ministarstvu finansija smo ove tranše iz tzv. ekstenzije, odnosno produžetka stand by aranžmana svakako planirali u idućoj godini, kaže ministar finansija Ante Krajina.

Na da bi BiH dobila novac potrebno je ispuniti brojne uslove na koje je aktuelna vlada potpisivanjem pisma namjere pristala.
To su, između ostalih, formiranje vlasti, izmjena Zakona o radu, aktivnosti vezane za poboljšanje naplate PDV-a, razmjena podataka između poreskih uprava, te poravnanja između entiteta.

– Da bismo krenuli naprijed potrebn je da vidimo napredak u provođenju politika kojima je cilj unapređenje poštivanja poreznih propisa i borba protiv prevara, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije
bankarskog sektora te zauzdavanje potoršnje vlada koja nije direktno povezano sa sanacijom posljedica od poplava koje su pogodile zemlju u maju, kaže Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.
Miro Džakula, direktor UIO BiH, kazao je da su u ovoj instituciji opredijeljeni za saradnju, razmjenu svih podataka te smatra da će i to biti jedan od elemenata koji će smanjiti evaziju poreznih prihoda.

Delegacija MMF-a tokom jučerašnje posjete našoj zemlji naglasila je kako očekuje brzo formiranje vlasti, pa će po svemu sudeći nova vlast implementirati sve ono što je odlazeća dogovorila.

BHT1

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close