Upozorenje Metalurškog instituta iz Zenice: ArcelorMittal truje građane čak 220 dana u godini!

Premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić s resornim ministrom Edinom Terzićem organizirao je danas u Zenici sastanak na kojem se rezgovaralo o stanju zageđenosti zraka u Zeničko-dobojskom kantonu, te načinima smanjenja zagađenja u Zenici i ostalim općinama.

Na skupu, kojem je prisustvovala i ministrica za okoliš Vlade FBIH Branka Đurić sa saradnicima, izneseni su brojni, vrlo zanimljivi podaci do kojih se došlo radom više kantonalnih i federalnih institucija koje se bave pitanjima zaštite okoliša i mjerenjima zagađenja zraka tla i vode.

O mjerama na smanjenju zagađenja u Zenici koje je poduzelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma govorila je ministrica Đurić, a o nalazima i izvještajima koje ArcelorMittal i firma Dvokut, angažovana od strane i ArcelorMitalla i Općine Zenica podnose federalnom Fondu za zaštitu okoliša govorila je Tatjana Kapetanović, predstavnica Fonda.

Prema izvještajima podnesenim od strane Dvokuta, sarajevske privatne firme koja vrši mjerenja, prijavljena emisija sumpordioksida iz Koksare u 2012.godini bila je 2.842 tone, a u 2013. godini samo – 557 tona, s tim da nisu mogli obrazložiti kako je to drastično smanjena emisija ovog polutanta i pored činjenice da je proizvodnja – povećana.

– Simptomatično je i to što ArcelorMittal nije želio dostaviti podatke o obimu proizvodnje po pogonima, što je jedan od osnovnih podataka za izračunavanje emisije štetnih čestica prilikom proizvodnog procesa. Također, nisu dostavili ni listu projekata koji vode smanjenju zagađenosti, a ni podatke o konfiguraciji softvera koji vrši ova mjerenja – kazali su predstavnici federalnog Fonda za zaštitu okoliša.

Stoga će navjerovatnije izvještaji ArcelorMittala i Dvokuta, za 2013. godinu, biti odbijeni od strane Fonda, jer od podataka o zagađenju ovisi i suma novca koju zagađivači moraju platiti po tom osnovu. Ako se uporedi podatak da za manju emisiju štetnih čestica kakanjski Heidelberg Cement plati godišnje tri miliona KM, a ArcelorMittal prema prijavljenim podacima – 700.000 KM, onda je jasno da ova kompanija ne želi trošiti novac na modernizaciju proizvodnje i smanjenje zagađenja koje tako obilato uzrokuje.

– Do kraja novembra 2014. godine emisija sumpor dioksida iz ArcelorMittala premašivala je sve granice dozvoljenog čak 220 dana u godini, a vanredne mjere se moraju poduzeti nakon samo tri dana – istakli su predstavnici Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica.

U službenom saopćenju sa stanka navodi se da su “predstavnici Općine Zenica i nadležne općinske komisije prezentirali su sve što je Općina Zenica dosad poduzela počev od kupovine opreme za mjerne stanice, preko postavljanja displeja do monitoringa teških metala u zemljištu.

No, sve to ni izdaleka nije dovoljno da bi se glavni zagađivač ArcelorMittal primorao da izvrši svoj dio obaveza na realizaciji ekoloških projekata,te postavljanju uređaja i filtera koji će znatnije smanjiti emisiju štetnih čestica”.

O ozbiljnosti situacije i (ne)kvaliteti zraka govorili su i predstavnici federalnog Hidrometeorološkog zavoda kao i zeničkog Eko-foruma iz kojih je bilo jasno je da je potreba za istinitim podacima od ključne važnosti.

Vlada Kantona je već uložila milion KM u izgradnju referentnog centra, koji će biti opremljen najsavremenijom opremom za mjerenje zagađenja i sa čijim podacima će se konačno moći podnijeti i tužbe protiv najvećih zagađivača.

„Sve dok ne budemo imali takav centar i prave podatke, nećemo moći poduzeti ozbiljnije korake i Mittal se neće mnogo obazirati na vapaje građana Zenice za čistijim zrakom i okolišem u cjelini – rekao je Husejnagić.

Situacija se dodatno komplikuje činjenicom da su ArcelorMittallu već istekle neke od okolišnih dozvola, dobijene 2009. godine, a ostatak dozvola ističe za par mjeseci.

U ovisnosti od podataka o stvarnom zagađenju Zenice, ovisiti će i izdavanje novih dozvola za naredni višegodišnji period. “Interesantno je da su članovi Komisije koja je izdala okolišne dozvole ArcelorMittalu – svi iz Zenice.

Stoga se i traže tačni podaci i na tome će se insistirati kako kod glavnih zagađivača, tako i kod organizacija i institucija koje se bave mjerenjem zagađenja zraka u Zenici”, kazano je na kraju sastanka.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close