Carinske olakšice za lohn poslove: UIO dala saglasnost, potrebna odluka Vijeće ministara

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dao je saglasnost na Odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2015. godine, a ova odluka odnosi se na proizvođače u BiH koji uvoze repromaterijale neophodne za proizvodnju gotovih proizvoda, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Odluku o suspenziji carinskih stopa treba da donese Vijeće ministara BiH, ali je upitno hoće li se sastati do kraja godine.

Privrednici su još ranije naglašavali da im veliki problem u planiranju poslovanja predstavlja stalna neizvjesnost u pogledu rokova primjene tarifnih suspenzija, jer se odluka produžava na svakih pola godine.

Upravni odbor UIO, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dao je saglasnost na odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2015. godinu, nakon čega će ona biti upućena u dalju proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH.

UO UIO utvrdio je i odluku o visini kompenzatorne kamate za prvih šest mjeseci 2015. godine, koja iznosi 12 odsto, a obračunava se na određene carinske postupke, među kojima je privremeni uvoz. Ova kamata se zaračunava u carinskim dugovanjima i redovno se donosi u određenim vremenskim intervalima, navodi se u saopćenju.

UIO BiH usvojio je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu živih životinja za priplod kojom će se pomoći farmerima nastradalim u majskim poplavama da obnove stočni fond.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close