Stres najčešći razlog nezadovoljstva radnika u BiH

Na portalu Posao.ba tokom septembra provedeno je istraživanje o generalnom zadovoljstvu radnika na radnom mjestu, organizacijskom klimom i odnosom sa kolegama. Stres je vodeći razlog zbog kojeg bh. radnici žele da promijene postojeći posao.

Neki od glavnih zaključaka ukazuju da se u verbalni konflikt na radnom mjestu upustilo 35 posto ispitanika, a 32 posto ispitanika je izjavilo da osjeća nedostatak podrške od kolega.

Stres je vodeći razlog (55 posto) zbog kojeg bh. radnici žele da promijene postojeći posao. Odmah potom slijedi želja za napredovanjem i usavršavanjem (50 posto), zatim loša atmosfera među radnim kolegama (45 posto) i niska plaća (45 posto). Nije isključen ni fizički obračun na radnom mjestu, koji je iskusilo tri posto ispitanika, a nešto veći procent (pet posto) ih je bilo žrtvom seksualnog uznemiravanja.

S obzirom na to da tokom sedmice provodimo više od 40 sati na radnom mjestu, zadovoljstvo radnim okruženjem uveliko određuje kvalitet života i bitan je segment svakodnevnice svakog pojedinca.

Međuljudskim odnosima na radnom mjestu je potpuno zadovoljno svega šest posto ispitanika, dok je najveći procent onih koji su rekli da su vrlo nezadovoljni odnosom sa svojim kolegama (29 posto).

Zabrinjavajuće je visok postotak onih ispitanika koji su izjavili da su pretrpjeli psihički teror od nadređenih ili kolega (49 posto) i ovo je najčešća neugodnost na radnom mjestu.

Ispitanici navode da je nedostatak komunikacije također veliki problem s kojim se svakodnevno suočavaju na radnom mjestu, a zatim slijedi poniženje od šefa pred drugim kolegama (37 posto), saopćeno je iz portala Posao.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close