BiH šalje Hrvatskoj spisak korisnika dvostrukih mirovina: Ljubo Ćesić Rojs predvodi Tuđmanove generale

Ministarstvo za pitanja boraca i invalida rata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dostavit će naredne sedmice Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske spisak svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji koriste mirovine u tom bh. entitetu, a kako bi se utvrdilo ko od njih inkasira primanja iz BiH, ali i Hrvatske.

Ovo je za agenciju Anadolija kazao federalni ministar za pitanje boraca i invalida Zukan Helez. Timovi koji će “pročešljati” dokumentaciju trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši borci uživaju u dvije zemlje, kako bi se ukinula dvostruka primanja.

”Razgovarao sam telefonom sa hrvatskim ministrom branitelja Predragom Matićem i dogovorili smo se da im spiskove svih korisnika povoljnih mirovina u FBiH, koje sada imamo u pisanom obliku, dostavimo na CD-u. Nakon toga oni će lako usporediti spiskove i doći do osoba koje imaju dvostruka primanja. Vjerujemo da ćemo to uraditi do kraja naredne sedmice. Moguće je da već isti dan dobijemo i imena osoba koje imaju duple penzije. Takve ćemo isključit ćemo iz prava”, kazao je Helez za AA.

Među osobama koje imaju dvostruka primanja, kako je za AA potvrdio Helez, nalaze se, za sada, bivši član Predsjedništva BiH i višegodišnji bjegunac Ante Jelavić, general Ljubo Ćesić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Niko Lozančić, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i drugi.

”Za te ljude imam provjereno…Ne znamo u ovom trenutku koliko ima duplih korisnika mirovina. Znamo da su sve to osobe sa visokim činovima i da je riječ o politički utjecajnim ljudima. Obični ljudi nemaju razloga da se boje”, dodao je Helez.

Na pitanje da li ima još poznatih osoba među dvostrukim korisnicima primanja, Helez je odgovorio da ”ima nekih špekulacija”, ali da o tome ne želi govoriti dok se ne izvrše provjere ”kako nekog ne bi neosnovano povrijedio”.

Helez je potvrdio da će osobe koje ilegalno primaju penzije u dvije države, dakle, BiH i Hrvatskoj, biti krivično gonjeni. Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić, također, isplaćivanje dvostrukih penzija po jednoj osnovi smatra nedopustivim.

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović je ranije izjavio kako ”očekuje da će se takva nepravda otkloniti jer svatko može primati samo jednu mirovinu”.

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close