BiH sa 183 političke stranke rekorder u regionu

Bosna i Hercegovina rekorder je u regionu prema broju registrovanih političkih stranaka, pa je u ovom trenutku nemoguće predvideti koliko će se njih nadmetati na opštim izborima najavljenim za oktobar jer se deo stranaka neprekidno gasi, dok se druge osnivaju, prenose lokalni mediji.

Autor: Tanjug

Iz Centralne izborne komisije potvrđeno je da u BiH trenutno, barem na papiru, postoje 183 političke stranke, a od izbora sprovedenih 2010. godine iz sudskih je registara izbrisano, čak, 77 stranaka.

Prema dostupnim podacima, posle BiH najviše stranaka u regionu ima Hrvatska – 112, slede Srbija sa oko 90, Makedonija 53, Crna Gora 45, dok ih je u Sloveniji 30. Među razvijenim evropskim državama prema broju stranaka prednjači Švedska u kojoj ih ima 75, dok ih je u Velikoj Britaniji svega 12.

Portparol Komisije Maksida Pirić izjavila je za “Dnevni avaz” da je u slučaju BiH, ipak, reč o podacima koji se stalno menjaju.

“Mi smo sudovima do sada uputili 146 zahteva za brisanje stranaka iz sudskih registara”, kazala je Pirić i dodala da je reč o strankama koje duže vreme ne sprovode nikakve aktivnosti, niti ispunjavaju obavezu dostavljanja izveštaja o finansijskom poslovanju.

Predviđa se da će se do planiranih izbora na bosansko-hervcegovačkom političkom nebu pojaviti još stranaka, jer Komisija neprestano dobija nova pitanja vezane za postupak zakonske registracije.

Na opštinskim izborima koji su u BiH sprovedeni 2012. nadmetale su se 83 političke stranke. Među njima je bilo 28 onih koje uopšte nisu postojale na opštim izborima 2010. ili lokalnim 2008. godine. Čak njih 19 imalo je kandidate samo u jednoj opštini, u kojoj žive i rade osnivači stranke.

Na opštim izborima 2010. godine takmičile su se 63 stranke, a tek njih 27 izborilo je neko od mesta u parlamentima na državnom, entitetskom ili županijskom nivou. Procena je da je formiranje velikog broja stranaka u BiH rezultat činjenice da je za prelazak izbornog cenzusa potrebno osvojiti tek tri odsto glasova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close