Senadin Lavić: BiH je i dalje pod opsadom, Štefan Fule želi instalirati ”hrvatsku teritoriju” u BiH

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić ocijenio je da je u toku besramni pokušaj da se na silu i uz podršku češkog birokrate Štefan Fulea, a pod plaštom rješavanja pitanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić i Finci”, u Bosni i Hercegovini ”instalira nekakva hrvatska teritorija'”.

Anadolija

Bosna je, prema njegovim riječima, i dalje pod opsadom.

”Svi znamo da to ne može proći jer bošnjački političari ne prihvataju daljnju dezintegraciju države i neopravdanu etničku teritorijalizaciju državne teritorije. Navodno hrvatski narod je ugrožen i ne dozvoljavaju mu se da bira svoje predstavnike. Samo naivni mogu u to vjerovati! Priča o „ugroženosti” samo je prvi korak razrađene i detaljno pripremljene destrukcije Federacije BiH, odnosno u konačnici države BiH. No, to Čović i njegovi istomišljenici, to svi znamo, ne mogu ostvariti bez rata, a za rat nisu spremni. Stoga je tu Füle da malo isprepada i pritegne bošnjačke predstavnike. Čović je, dakle, uspio da nametne svoje pitanje i uključi predstavnike EU u njegovo rješavanje”, napisao je Lavić u autorskom tekstu za američko-bosanski portal Kliker.info, pitajući se da li uopće evropski građani znaju šta rade likovi poput Miroslav Lajčaka i Stefana Fulea i mnogih drugih u ime EU i naše zajedničke budućnosti?

Zanimljivo je, naveo je on, da niko iz institucija EU i OHR mjesecima nije trepnuo na zahtjeve bošnjačke djece iz entiteta RS koji traže zaštitu svojih prava oko bosanskog jezika i bošnjačke kulture i povijesti. OHR je u svome dvorištu gledao njihove šatore i parole,  ali niko se nije okrenuo.

”Čović i Dodik su se dogovorili već davno i uspostavili antibosanski savez – oni sada samo traže nekog bošnjačkog naivca da se BiH organizira čak ispod razine Dejtona, a to je siguran put u dezintegraciju i novi rat.  Čović i HDZ ne pominju da postoje Hrvati u entitetu RS. Zašto? Zašto Hrvati ne traže u entitetu RS neku „svoju teritoriju”? Zašto je HDZ otpisao hrvatski narod koji je protjeran iz entiteta RS? Jesu li to u Čovićevom HDZ-u procijenili da će takvo nešto lakše dobiti od „naivnih” Bošnjaka koji još ne znaju šta je to „nacionalno pitanje”. Šta će biti kada Bošnjaci napokon počnu grmiti na sve strane i na sve adrese sa svojim „bošnjačkim pitanjem” u Evropi?”, upitao je Lavić.

Sastanak bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fueleom u Sarajevu nakon 13 sati završen je u subotu ujutro bez konkretnog dogovora.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Fueleom izjavio je da “nažalost nema pomaka”, ali da je “očekivao više od predstavnika Evropske unije da budu striktniji medijatori”.

“Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira”, kazao je Izetbegović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close