BiH najrizičnija za ulaganje

U poređenju sa zemljama u regionu, BiH je najrizičnija za ulaganje.

(Autor: Dragan Sladojević – Nezavisne)

Pokazuje to “Mapa političkih rizika” za ovu godinu, koju su izradile američka osiguravajuća kuća “Marsh” te konsultantska kompanija “Maplecroft”, a u kojoj su bolje ocjene pripisane Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, pa čak i Albaniji.

Kvantitativno izraženo, naša je zemlja ocijenjena sa 5,53 (od mogućih deset), dok je, primjera radi, Hrvatska dobila 6,85 bodova.

Srbija je ocijenjena sa 6,19, dok je Crnoj Gori pripao koeficijent 6,78. Kaskamo i za Makedonijom (6,40), ali i za Albanijom (5,89).

U izvještaju se pojašnjava da se u politički nestabilnim područjima preduzetnici suočavaju sa najvećim šansama da bi, primjera radi, njihovi saradnici mogli da budu žrtve političkog nasilja. To da je BiH pala tako nisko, nikoga ne iznenađuje.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI) kažu da je politička situacija u BiH nestabilna, što se direktno odražava i na investicije, koje su sve “tanje”. Podsjećaju da smo i dalje daleko od pridruživanja EU, što je, takođe, loš znak za investitore.

“Da smo uspjeli da predamo aplikaciju za kandidatski status to bi značilo i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a samim tim bismo pokazali investitorima da smo stabilna i sigurna zemlja i da mogu ovdje da ulažu svoj novac”, ocjenjuje Ivica Ćavar, analitičar u CCI.

Ni poslodavci ni sindikalni predstavnici nisu iznenađeni činjenicom da je rizik za ulaganje u BiH najviši u regionu, odnosno da nas svi zaobilaze u širokom luku.

“Političke turbulencije, nesiguran pravni okvir te spori propisi u sudovima u vezi s registracijom preduzeća i naplate potraživanja, razlozi su zbog čega inostrani investitori ne dolaze u BiH da investiraju. Pored toga, imamo i visoka opterećenja, ali i jako malo mjera ekonomske politike koje bi ovaj prostor činile atraktivnim za strana ulaganja”, naglašava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u ovoj zemlji očigledno odvraća ulaganja “sa strane”.

“Mi nikada nismo uradili serioznu analizu o tome šta su druge zemlje uradile da privuku strane investitore”, kaže Bakšić.

Mile Ribić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, smatra da nas u tim oblastima uglavnom ignorišu. Smatra da je nedovoljno stranih investitora koji ovdje dolaze da bi ulagali u građevinarstvo.

“Teško je procijeniti razloge. Ne vidim da se i u drugim zemljama i regionima mnogo ulaže, ali politička previranja ovdje još dodatno pogoršavaju stanje i ulagači se osjećaju nesigurnim. Mi smo po tom pitanju još trusno područje, a kada se kapital ulaže gleda se profit. Malo će koji investitor da se zaleti da ulaže ako nije siguran u zaradu”, naglašava Ribić.

Inače, na “Mapi političkih rizilka” vidi se da je u Zimbabveu prisutan najveći rizik za investicije, dok je na prvom mjestu po bezbjednosti Luksemburg sa ocjenom 9,04.

 

Tekst je preuzet iz Nezavisnih novina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close