BiH je jedna od tri zemlje s najvišim kamatama na kredite u Europi

Kamatne stope u Bosni i Hercegovini među najvišim su u Europi potvrdila je usporedna analiza visine promjenjivih kamata na stambene, potrošačke i ostale kredite stanovništvu te kredite privrednicima Centralne banke BiH (CBBiH).

Prosječna kamata na stambene kredite u februaru ove godine iznosila 6,75 posto, a prosjek za zemlje eurozone i one koje koriste euro kao sredstvo plaćanja bio je samo 2,86 posto.

U Finskoj za otplatu stanova plaćaju kamatu od samo 1,96 posto. Više kamate na ove kredite od građana BiH plaćali su samo u Rumunjskoj (8,25) i Mađarskoj (10,41).

Slična je i s nenamjenskim kreditima stanovništvu. Prosjek u februaru iznosio je 9,06, a u eurozoni 2,86 posto. U nekim od najrazvijenijih evropskih zemalja kamate na ove kredite ne prelaze ni dva posto, pa tako stanovnici Luksemburga plaćaju kamatu od 1,54, Nizozemske 1,75, Belgije 1,82, Njemačke 1,84 posto… Mađari i u ovom slučaju imaju najviše kamate – 12,47 posto.

Građani BiH skupo plaćaju i potrošačke kredite te je prosječna kamata u 8,23 posto, opet mnogo više od prosjeka u eurozoni od 5,85 posto. Najviše kamate za ove kredite plaćaju u Latviji – 21,69 posto.

I privreda naše zemlje trpi drakonske kamate. U februaru ove godine na kredite manje od milion eura plaćala se kamata od 7,39 posto, dok je europski prosjek 3,83 posto.

U nepovoljnijem položaju bile su samo firme iz Bugarske, gdje je stopa iznosila 7,54 posto, Mađarske (8,63) i Rumunjske (10,42).

Centralna banka BiH nedavno je uspostavila novu statistiku kamatnih stopa koja je usklađena s metodologijom Europske centralne banke i koju primjenjuju zemlje članice EU i eurozone. Analiza koju je javnosti predstavio Dnevni avaz, rezultat je direktne usporedbe visine kamatnih stopa u BiH s onima u zemljama koje primjenjuju istovrsnu metodologiju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close