BiH dobila prve tržišne procjenitelje nekretnina

Članovima udruženja eksperata iz oblasti nekretnina u BiH (BHPA) u subotu su na prigodnoj svečanosti u Sarajevu uručeni cerfitikati i članske akrtice.

Radi se o licencama za 50 članova Udruženja koji su u okviru prve grupe prošli višemjesečni proces licenciranja certificiranih tržišnih procjenjitelja vrijednosti.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Armin Avdić, dobitnik licence za tržišnu procjenu nekretnina kazao je da je riječ o procesu standardizacije procjene nekretnina, s obzirom na to da banke imaju obavezu da u svojim finansijskim izvještajima, prilikom uzimanja hipoteka, imaju tržišno valoriziranu vrijednost hipoteke, odnosno nekretnine.
To znači da se vremenom treba da stalno usklađuje tržišna vrijednost nekretnina sa realnim stanjem. Postoje određeni standardi Kraljevskog instituta iz Londona (RICS) u toj oblasti, kojih će se pridržavati certificirani članovi Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina BiH (BHPA).
Oni će moći vršiti procjene tržišne vrijednosti nekretnina.
– Lijepa je stavr da ovo radimo prvi put u regionu, a ovom nivou. Imamo jasan standard na kojem se to rad i mislim da će standardizacija ove profesije polučiti vrijedne rezultate, istakao je Muharem Karamujić, predsjednik Upravnog odbora BHPA.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close